به گزارش سوره سینما، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه، محمدمهدی حیدریان رییس سازمان سینمایی، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، سید محمد مهدی طباطبایی نژاد مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، علی اکبر صفی پور مدیر عامل بنیاد رودکی، الیور استون کارگردان آمریکایی و دیگر فیلمسازان خارجی و داخلی که مهمان جشنواره هستند از جمله حاضران در مراسم بودند.
این مراسم با قرائت آیاتی از قرآن مجید و پخش سرود جمهوری اسلامی آغاز شد و پس از آن دو کودکی که عکس آنها روی پوستر سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر چاپ شده بود، روی سن آمدند تا با پخش تیزر سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر، اختتامیه این جشنواره ادامه یابد.
رامبد جوان که اجرای این مراسم را برعهده داشت، در سخنانی گفت: چیزی در حدود ۷۰ دقیقه در خدمت شما هستیم و خیلی سریع جوایز را اهدا خواهیم کرد.
وی افزود: طی سه سالی که این جشنواره را دنبال می کنم به عنوان یک فیلمبین کیف کرده ام و احساس می کنم جشنواره استانداردی داریم.
این بازیگر و کارگردان سینمای ایران در ادامه بیان کرد: بخش «دارالفنون» این جشنواره فوق العاده است زیرا ۱۱۰ دانشجو از کشورهای مختلف در آن حضور دارند. در طول جشنواره مهمان های جشنواره به دانشکده های مختلف می روند و با دانشجویان کشورمان ارتباط برقرار می کنند و این هم از نقاط قوت جشنواره است.
جوان حضور مهمانان خارجی جشنواره در هتل های در مرکز شهر تهران را امر مثبتی ارزیابی کرد و گفت: دیگر مثل سابق مهمانان را به هتل های بالای شهر نمی برند و در هتل های مرکز شهر تهران اسکان داده می شوند تا در جریان زندگی در میانه شهر ما باشند.
وی افزود: سینماگران ما گردانندگان این جشنواره هستند؛ سینماگرانی چون رضا میرکریمی، فاطمه معتمدآریا، رضا کیانیان و نگار جواهریان.
رامبد جوان با شوخی به حضور نگار جواهریان همسرش در تیم اجرایی جشنواره اشاره کرد و گفت: من زنم را با ۶۵ کیلو به جشنواره تحویل دادم و حالا با ۲۵ کیلو تحویل گرفتم! خودم هم در این چند روز آنقدر برای دیدن فیلم ها در کاخ جشنواره این ور و آن ور رفتم که لاغر شدم، پس این جشنواره فرصت خوبی برای لاغر شدن است.
وی ضمن تشکر از محسن شاه ابراهیمی از مدیران سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر از رضا میرکریمی دبیر جشنواره دعوت کرد تا روی صحنه بیاید.
رضا میرکریمی دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر پس از حضور روی سن در سخنان کوتاهی گفت: من در این سه سال که دبیری جشنواره را برعهده داشتم برای ارایه گزارش این بالا آمدم و حال باز هم می خواهم از این فرصت استفاده کرده و از همکارانم و مدیرانی که به من کمک کردند تشکر کنم.
وی ضمن تبریک اعیاد شعبانیه گفت: جشنواره خوب یا بد آنچه اتفاق افتاد حاصل دسترنج یک تیم دلسوز و خوش فکر بود و می خواهم از همه مدیران خوبی که به من در این اتفاق کمک کردند، تشکر کنم. هیچ کار بزرگی اتفاق نمی افتد مگر با وجود یک تیم خوب و من این تیم را داشتم. از همه اهالی سینما برای همراهی در برگزاری این جشنواره تشکر می کنم. از همه آنهایی که چه فیلمشان قبول شد چه نشد تشکر می کنم .از مهمانان که آنها را برای برگزاری ورک شاپ ها و کارگاه ها آنها را خسته کردیم تشکر می کنم.
دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر خطاب به رسانه ها گفت: از اهالی رسانه و رسانه ملی تشکر می کنم که ما را همراهی کردند. حتی از کسانی که تلاش کردند حاشیه منفی ایجاد کنند تشکر می کنم؛ همین که جشنواره برایشان مهم بوده از آنها سپاسگزارم.
وی افزود: پیشاپیش به تمامی برندگان تبریک می گویم و امیدوارم سال های بعد هم فیلم هایشان را برای ما بفرستند.
میرکریمی در پایان صحبت هایش از حضار خواست فیلمساز بزرگ اولیور استون را که در سالن حضور دارد تشویق کنند.
پس از سخنان میرکریمی نوبت به اهدای جوایز رسید.
رامبد جوان در معرفی بخش نتپک گفت: نتپک شبکه ترویج سینمای آسیا است و به فیلم های آسیایی توجه می کند و آنها را مورد ارزیابی و تشویق قرار می دهد و هیات داوران آن از سه نفر تشکیل می شود.
رامبد جوان در این بخش از مراسم اعلام کرد که شبکه نمایش این مراسم را زنده پخش می کند.
جایزه نتپک
فیلم «هندی و هرمز» به کارگردانی عباس امینی از ایران موفق به دریافت جایزه نتپک شد. رامان چاولا، حبیب احمدزاده، آصیف رستماف داوران این بخش بودند.
عباس امینی پس از کسب جایزه اش گفت: از هیات داوران تشکر می کنم و بسیار سورپرایز شدم چون فکر نمی کردم جایزه ببرم. فیلم من درباره بچه هایی است که در سن کم ازدواج می کنند. همین جا می خواستم آرزو کنم بچه های سرزمینم دیگر به خاطر فقر تن به ازدواج های زودهنگام ندهند.
جایزه فیلم اول
در این مراسم فیلم «درساژ» به کارگردانی پویا بادکوبه از ایران موفق به دریافت جایزه بهترین فیلم اول شد. محمدعلی باشه آهنگر، برمک اکرم، ویرا لانگرووا داوران بخش فیلمهای اول بودند.
پویا بادکوبه پس از دریافت جایزه اش در سخنانی گفت: چه کیفی می دهد در کشور خودمان جایزه بگیریم. من در همه طبقات تالار وحدت نشسته ام و برای خیلی ها که جایزه گرفته اند دست زده ام و حالا خودم اینجا روی سن هستم. از جشنواره فیلم فجر برای حمایت از فیلم های اول و فضای استانداردش ممنونم.
وی پس از دریافت جایزه اش بیان کرد: از تهیه کنندگان و همه تیم «درساژ» تشکر می کنم. این سیمرغ را به استادم محمدرضا بادکوبه یعنی پدرم تقدیم می کنم زیرا از کودکی وقتی سر صحنه فیلم هایش می رفتم متوجه شدم اخلاق مهم تر از فیلم ساختن است.
جایزه بین الادیان
پس از پخش تیزری از آثار این رویداد هنری، نوبت به جایزه بین الادیان رسید. رامبد جوان در این بخش گفت: این جایزه به فیلم هایی که به ارزش های انسانی می پردازند، توجه می کند.
داوران این بخش توماس کرول، محمدرضا زائری و والری بو دو مارناک بودند.
پس از معرفی هیات داوران این بخش، توماس کرول در سخنانی گفت: باعث افتخار من است که در این جشنواره باشکوه هستم. ما مجبور بودیم ۱۰ فیلم را ببینیم اما بهترین قسمت آنجایی بود که با هم صحبت می کردیم چراکه ما از کشورهای مختلف دنیا به اینجا آمدیم و همین موضوع را زیبا کرده است. ما به دنبال این بودیم که فیلمی را انتخاب کنیم که در عین خوش ساختی از ارزش های کتاب های مقدس استفاده کرده باشد.
پس از صحبت های وی فیلم «گندم» به کارگردانی سمیح کاپلان اوغلو محصول ترکیه، آلمان، فرانسه، سوئد و قطر جایزه بین الادیان را دریافت کرد.
سمیح کاپلان اوغلو پس از کسب جایزه اش از دعوت این جشنواره و حضور در آن تشکر کرد.
جایزه صلح
در این بخش رامبد جوان گفت: من با تماشای چند فیلم عاشق سینما شدم و با خودم گفتم باید کارگردان بشوم و شاید دو فیلم از آنها از آثار اولیور استون بود که من را به وجد آورد و متوجه شدم یک فیلمساز چقدر می تواند خوشبخت باشد.
در ادامه الیور استون روی سن آمد و رامبد جوان از او و حاضران در تالار وحدت عکس سلفی گرفت.
الیور استون ضمن دعوت از ریتی پان کارگردان کامبوجی، جایزه صلح سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر برای یک عمر دستاورد هنری را به او تقدیم کرد.
ریتی پان پس از کسب جایزه اش گفت: از لطف و میزبانی شما تشکر می کنم. این جایزه معنای خاصی برای من دارد. باید بگویم شاید سینما نتواند دنیا را تغییر دهد اما به برقراری دیالوگ میان ما کمک می کند.
همچنین دیپلم افتخار این بخش به فیلم «معدنچی» به کارگردانی هانا اسلک محصول اسلوونی و کرواسی تقدیم شد.
اسلک روی صحنه آمد و گفت: امیدوارم در سال های آتی بتوانیم فیلم های کوتاه، مستند و تجربی زیادتری به کارگردانی زنان ایرانی در جشنواره های بزرگ جهان ببینیم. هر آرزویی در جای خودش به حقیقت می پیوندد و امیدوارم این اتفاق بیفتد.
جلوه گاه شرق
در ادامه مراسم اختتامیه سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر داوران بخش جلوهگاه شرق (پانورامای فیلمهای کشورهای آسیایی و اسلامی) معرفی شدند. عمار جمال، فرهاد اصلانی، سالومه دموریا، سوهان پانشا، احمد بویاچوغلو داوران این بخش بودند.
پس از معرفی هیات داوران این بخش، آنها روی صحنه آمدند و احمد بویاچوغلو در سخنانی گفت: فرصت این را داشتیم که فیلم های خوب ببینیم و با فرهنگ خوب شما آشنا شویم. مایلم از رضا میرکریمی، امیر اسفندیاری، کامیار محسنین و دیگر دست اندرکاران جشنواره تشکر کنم. من همیشه معتقدم جشنواره های سینمایی چهره یک کشور هستند و چهره کشور شما بسیار زیباست پس پاسدار آن باشید.
همچنین فرهاد اصلانی دیگر داور این بخش گفت: برای من افتخاری بود که کنار این عزیزان داوری کردم.
در ادامه جوایز این بخش اهدا شد و «بچه خور» به کارگردانی محمد کارت محصول ایران به عنوان بهترین فیلم کوتاه آسیایی معرفی شد.
محمد کارت پس از دریافت جایزه اش ابراز خوشحالی کرد که برای اولین فیلم داستانی اش جایزه گرفته است و گفت: این جایزه می تواند شروع خوبی برای من باشد. همچنین برایم خوشحال کننده است که جایزه ام را در حضور رامبد جوان دریافت کردم زیرا او تهیه کننده اولین کار من بوده است.
در ادامه جایزه بهترین کارگردان آسیایی در این بخش به مریم بحرالعلومی برای فیلم «پاسیو» از ایران اهدا شد.
مریم بحرالعلومی که دختر زنده یاد ابراهیم بحرالعلومی منتقد سینما است، بیان کرد: خوشحالم که یک دستیار کارگردان در اولین کار بلندش از جشنواره وطنی جایزه می گیرد. از همکاران و هیات داوران تشکر می کنم که من را قابل دانستند. قطعا روح پدرم امشب شادتر از هروقت دیگری خواهد بود.
در ادامه این مراسم محمدمهدی حیدریان رییس سازمان سینمایی روی صحنه آمد و در کنار داوران قرار گرفت.
در این بخش از مراسم تندیس بهترین فیلم بلند آسیایی به «پدر و پسر» به کارگردانی دونگ دینگ لونگ محصول ویتنام اهدا شد.
دونگ دینگ لونگ کارگردان اثر پس از کسب جایزه اش اظهار کرد: این جایزه برای ما عزیز و گرانمایه است. ما روح بشردوستی ایرانیان را می شناختیم اما در سفر به تهران با زیبایی های این شهر هم آشنا شدیم.
وی افزود: از جشنواره جهانی فیلم فجر سپاسگزارم که این فرصت را در اختیار ما قرار داد.
جایزه محمد امین (ص)
رامبد جوان در ادامه مراسم از رضا کیانیان که رییس کاخ جشنواره جهانی فیلم فجر هم هست دعوت کرد تا روی سن حاضر شود.
وی با شوخی گفت: آقای کیانیان در ایام جشنواره به عنوان رییس کاخ جشنواره با اخلاق خوش و گاهی هم با اخلاق «اوممم» در کنار ما بود!
رضا کیانیان پس از حضور روی صحنه در پاسخ به شوخی رامبد جوان گفت: افتخار می کنم که این جایزه محترم را ۳ سال است که من اهدا می کنم. این جایزه اخلاق است! این جایزه برای من پس گردنی خوبی است یعنی بچه خوبی باش و من سعی می کنم بچه خوبی باشم. از یکی از همشهریانم که مشهدی است دعوت می کنم به صحنه بیاید. سید عباس صالحی.
صالحی: صاحبان قلم و سینماگران با هنر خود چهره واقعی ایران را به جهان معرفی می کنند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور روی سن در سخنانی گفت: شاعران، نویسندگان و اصحاب قلم با آثار و هنر خود چهره واقعی ایران را به جهان معرفی می کنند.
سیدعباس صالحی در آیین پایانی سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر در تالار وحدت با بیان این مطلب افزود: سپاسگزارم از کسانی که ایران را به چهره واقعی آن نشان می دهند.
وی ادامه داد: در دنیای امروز خیلی ها در تلاش هستند ایران را با چهره دیگری نشان دهند اما اهالی هنر ایران همچون شاعران، سینماگران و صاحبان قلم تلاش می کنند تا ایران را با چهره واقعی آن نشان دهند.
صالحی خطاب به مهمانان خارجی با ابراز خوشحالی از میزبانی ایران به عنوان کشوری که زبان آن شعر و ادبیات است، گفت: ایران کشوری است که با زبان شعر خود را به جهان معرفی کرد ولی امروز به غیر از زبان شعر خیلی ها در تلاش هستند تا با زبان سینما نیز ایران را به جهان معرفی کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: زمانی که همه تلاش می کنند ایران را با چهره دیگری به جهان نشان دهند شاعران، سینماگران و صاحبان قلم ایرانی تلاش می کنند ایران را با همان چهره واقعی به دنیا نشان دهند.
صالحی یادآور شد: به همه کسانی که تلاش می کنند ایران را به چهره درست آن نشان دهند خداقوت گفته و از کسانی که سه سال است این جشنواره را دنبال می کنند تا این فضا و پنجره جهانی گسترده تر شود به عنوان یک شهروند ایرانی سپاسگزارم.
سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همراه رضا کیانیان برای اهدای جایزه اخلاق به روی صحنه رفت و از مجید مجیدی به عنوان برنده این جایزه تقدیر کرد.
سپس وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: خوشحالم در خدمت شما مهمانان گرامی هستم. آنها که از راه دور به ایران آمده اند؛ کشوری که کشور شعر بوده و هست و امروز کشور سینماست.
وی افزود: از همه آنها که تلاش کرده اند ایران را به این چهره به دنیا نشان دهند، تشکر می کنم. در دوره ای که بسیاری تلاش می کنند از ایران چهره دیگری بسازند، شاعران و هنرمندان و سینماگران می کوشند که ایران را آنطور که هست، آنچنان که بود و باید باشد، نشان دهند. دست مریزاد می گویم به همه شما که تلاش می کنید این چهره را از ایران به دنیا نشان دهید.
وی با تشکر از دست اندرکاران جشنواره جهانی فیلم فجر عنوان کرد: از مخاطبان این جشنواره که تلاش کردند این جشنواره پردامنه تر، گسترده تر و عمیق تر شود به عنوان یک شهروند ایرانی و دوستدار ایران سپاسگزارم. از همه شما به ویژه مهمانانی که از راه دور آمدند تا ایران زیبا را ببینند، تشکر می کنم.
با پایان صحبت های وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نوبت به اهدای جایزه محمد امین (ص) رسید . این جایزه توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رضا کیانیان به مجید مجیدی برای فیلم «آن سوی ابرها» محصول هند اهدا شد.
بخش مسابقه بینالملل (سینمای سعادت)
اهدای جوایز بخش مسابقه بین الملل بخش دیگر مراسم بود. داوران جشنواره در بخش مسابقه بینالملل (سینمای سعادت) جیووانی اسپانیولتی، محمود کلاری، جوانا کاس کراوزه، میلچو مانچفسکی، مریلا زارعی، آدور گوپالاکریشنان، دیمیتری آتانیتیس بودند.
لوح تقدیر این بخش به فیلم «آقای گوزن» به کارگردانی مجتبی موسوی محصول ایران اهدا شد.
موسوی در سخنانی گفت: چقدر خوشحالم که اولین جایزه برای فیلمم را در ایران می گیرم. فیلم ما در ماه های آینده به جشنواره های بزرگی چون انسی می رویم ولی این جایزه جای خوشحالی دارد.
وی از مسئولان خواست که انیمیشن ایران را دست کم نگیرند. لوح این برگزیده کمی دیر به دستش رسید که رامبد جوان با همین موضوع شوخی کرد و گفت حالا که لوح تقدیر نیست یک بوس بده!
یکی از داوران خارجی هم که برای اهدای جایزه روی سن آمده بود، گفت: این فیلم واقعا استثنایی است و توصیه می کنم به تماشای آن بنشینید. من فیلم های کوتاه زیادی دیده ام ولی این اثر متفاوت است.
جایزه بهترین فیلم کوتاه جوایز مسابقه بین الملل به فیلم «وفاداری» به کارگردانی تاتیانا فدوروسکایا محصول روسیه رسید.
وی که در مراسم حضور نداشت در پیامی تصویری گفت: خوشحالم که در این جشنواره بودم و فیلمم جایزه گرفت. این فیلمساز در انتهای پیامش به زبان فارسی از حاضران خداحافظی کرد.
جایزه ویژه هیات داوران مسابقه بین الملل به ریچارد کندریک فیلمبردار فیلم «ترانه گرانیت» محصول ایرلند و کانادا اهدا شد.
همچنین جایزه بهترین بازیگر زن توسط مریلا زارعی به ماهور الوند بازیگر فیلم «هت تریک» محصول ایران تقدیم شد.
مریلا زارعی پیش از اهدای این جایزه از افرادی که برای برپایی جشنواره تلاش کرده بودند، تشکر کرد.
سپس ماهور الوند که برای دریافت جایزه اش روی سن حاضر شده بود، در سخنانی گفت: به تمام عوامل فیلم به ویژه رامتین لوافی کارگردان اثر خسته نباشید می گویم. همچنین از همبازی های خوبم تشکر می کنم که اگر نبودند این فیلم ساخته نمی شد. از داوران محترم که به من توجه کردند متشکرم. این جایزه به من توان می دهد که بهتر راهم را ادامه دهم.
جایزه بهترین بازیگر مرد هم به لئون لوچف بازیگر «معدنچی» محصول اسلوونی و کرواسی رسید.
هانا اسلک کارگردان «معدنچی» این جایزه را به نیابت از بازیگر برنده فیلمش دریافت کرد و گفت: مفتخرم که این جایزه را از طرف لئون دریافت می کنم. این شب بسیار باشکوه است و ای کاش همیشه با هم بخندیم نه به هم.
مریلا زارعی پس از اهدای جایزه این بخش گفت: جا دارد به تمام همکارانم در فیلم «تنگه ابوقریب» خسته نباشید گفته و بگویم در دل ما جا دارید.
جایزه بهترین فیلمنامه هم به رامتین لوافی برای فیلم «هت تریک» محصول ایران رسید.
لوافی پس از دریافت این جایزه عنوان کرد: هیچ جایزه ای به اندازه جایزه فیلمنامه شیرین نیست. از این جایزه لذت بردم و از همه دست اندرکاران جشنواره و همکارانم ممنونم.
در ادامه جایزه بهترین کارگردانی به الکسی گرمن جونیور برای فیلم «دولتوف» محصول روسیه، لهستان و صربستان اهدا شد.
کارگردان این اثر نیز در ایران حضور نداشت و در پیام تصویری از دریافت این جایزه تشکر و اظهار خرسندی کرد. الکسی گرمن جونیور در پیام تصویری خود گفت: خیلی علاقمند بودم به ایران بیایم ولی متاسفانه این امکان برایم فراهم نشد.
برای جایزه بهترین فیلم بخش مسابقه بین الملل از رضا میرکریمی دعوت شد که روی سن حضور یابد.
محمود کلاری یکی از داوران این بخش گفت: داوری برای ما چالش سخت و جذابی بود. ما ۶ نفراز کشورها و فرهنگ های مختلف بودیم که این خودش موضوع جذابی بود. باید بگویم که درنهایت هیچ انتخابی با کمتر از ۵ رای بالا نیامد.
در این بخش از مراسم جایزه بهترین فیلم به میلکو لازاروف برای فیلم «آگا» از بلغارستان، آلمان و فرانسه رسید.
وسلکا کیریاکووا تهیه کننده «آگا» اظهار کرد: از همه شما به خاطر این جایزه ارزشمند تشکر می کنم.
میلکو لازاروف کارگردان این اثر هم گفت: از هیات داوران و دبیر جشنواره برای انتخاب این فیلم و از جوانان ایران تشکر می کنم.
رامبد جوان با اشاره به اینکه «آگا» یکی از بهترین فیلم هایی بود که در این دوره از جشنواره تماشا کرده است، بیان کرد: در این لحظه کنسرتی برگزار می شود. اتفاقی که اگر به طور رسمی از آن با خبر شوید به محض اینکه بخواهید بلیت آن را تهیه کنید، بلیت هایش تمام می شود.
شهرام ناظری پس از اجرای قطعاتی گفت: از زحمات همه به ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و میرکریمی دبیر این جشنواره تشکر می کنم که باعث این اقدام عالی فرهنگی شدند.
آدرس سایت رسمی جشنواره Fajriff.com و پست الکترونیکی جشنواره Info@Fajriff.com است.
سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر ۱۹ تا ۲۷ آوریل ۲۰۱۸ (۳۰ فروردین تا ۷ اردیبهشت ۱۳۹۷) به دبیری سیدرضا میرکریمی در تهران در حال برگزاری است.