به گزارش سوره سینما به نقل از ستاد خبری همایش بین المللی «سینما در عصر دیجیتال»، مراسم افتتاحیه نخستین همایش بین المللی «سینما در عصر دیجیتال» صبح امروز دوشنبه ۲۱ آبان ماه با حضور محمد مهدی حیدریان رییس سازمان سینمایی، سینماگران ایرانی، میهمانان خارجی، دانشجویان و جمعی از مدیران سینمایی در مرکز همایش های بین المللی کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم روح الله حسینی دبیرعلمی همایش و مدیرعامل مدرسه ملی سینمای ایران ضمن خوش آمدگویی به میهمانان حاضر در این مراسم گفت: مدرسه ملی سینمای ایران افتخار دارد از امروز ۲۱ آبان ماه به مدت سه روز میزبان سینمای ایران با موضوع «سینما درعصر دیجیتال» باشد تا در کنار یکدیگر، درباره ماهیت، سازو کار و تحولات و تغییرات سینما در دوران جدید در عصر انفجار اطلاعات، عصر شبکه ها و الگوریتم ها و دوران همکاری بزرگ ماشین ها و انسان ها گفتگو کنیم. از تغییرات و تحولاتی صحبت کنیم که گستره و شکل آنها عظیم و آنگونه بوده و هست و به جرات می توان از تولدی دیگر یا دوباره برای سینما در عصر دیجیتال سخن به زبان آورد.
وی در ادامه با طرح این سئوال که آیا ظهور و حضور دیجیتال به معنای پایان سینما است؟ گفت: پایان یا شروعی دوباره هرچه هست؛ سینما دیگر آن چیزی نیست که در گذشته بود. چراکه انسان امروز نیز دیگر آن انسان گذشته در اعصار پیشین نیست. انسان امروز رها شده از مرزها و محدودیت های مکانی، زمانی و زبانی سابق، با شتاب و توانی روزافزون در فضای مجازی، پهنه ها و ابعاد گوناگون جهان مرئی و نامرئی را در می نوردد و مدام خود را خلق می کند و فرو می کوبد و دوباره خلق می کنند.
دبیرعلمی همایش بین المللی «سینما در عصر دیجیتال» در پایان صحبت های خود گفت: واقعیت این است که زبان و بیان صفر و یک ها روابط ما را با همه چیز و همه کس دگرگون ساخته است. جهان بیرون و جهان درون پر شده از ابزار و ادوات هوشمند که منبع الهام و آفرینش در زندگی و هنر است. امیدواریم در فرصتی که به همت مدرسه ملی سینمای ایران پیش آمده و با کمک و پشتیبانی سازمان سینمایی و همراهی خانه سینما زوایای پیدا و پنهان دیجیتال در سینمای ایران مورد بررسی و دقت نظر قرار گیرد.
منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما از جمله مدیران سینما حاضر در همایش بین المللی «سینما در عصر دیجیتال» بود که به عنوان دومین سخنران در جایگاه قرار گرفت.
مدیرعامل خانه سینما با اشاره به این مطلب که ماهیت سینما در مسیر تاریخ از میان نمی رود گفت: در جهان هستی اصلی وجود به نام پایداری وجود دارد که براساس این اصل پدیده ها تغییر شکل می دهند ولی همیشه بر اصل خود پابرجا هستند و تغییر ماهیت نمی دهند و هنر و صنعت سینما هم از این قاعده مستثنی نیست و از زمان پیدایش سینماف این هنر و صنعت در مسیر تغییرات بوده است ولی هرگز تغییر ماهیت نداده است.
وی ادامه داد: معمول این است که اغلب در مواجه با پدیده های نو از حوزه نظری پرهیز می کنیم و قائل به حوزه عمل هستیم. در همین راستا حوزه نظر حوزه هست ها و نیست ها است و حوزه عمل حوزه بایدها و نبایدها و اگر بر حوزه نظر اشراف نداشته باشیم قطعا در عمل دچار مشکل خواهیم شد و این نکته ای است که از آن مغفول مانده ایم.
شاهسواری بیان کرد: در مواجه با پدیده های نو معمولا اهل انکار هستیم و نتیجه این انکار کردن ها است که همیشه زخم خورده ایم. اما نکته قابل توجه این است که سینمای ایران در مواجه با نو به نو شدن ابزار و امکانات دیجیتالی هرگز اهل انکار نبوده است و خودش را با نو به نو شدن همراه و همدل کرده است. به اعتقاد من عصر دیجیتال در ایران با سینمای ایران معنا و مفهوم پیدا کرده است.
وی همچنین گفت: ما نیازمند تغییر جدی در شیوه تولید، تبلیغات و نگرش به روایت در سینمای ایران هستیم. روایت در سینمای دیجیتال فضای غریبی برای کُنشگران است. متون ادبی و تاریخی ما ظرفیتهای زیادی دارند که با این فناوری میتوانند مخاطب جذب کنند. نسل ما ممکن است به دلیل حس نوستالژیای که دارد مقاومتهایی داشته باشند اما نسل جوان میتواند با بهره گیری از فهم عمیق از دیجیتال، این امکان بزرگ را در سینما ایجاد کنند.
مدیرعامل خانه سینما در پایان صحبت های خود گفت: من یقین دارم این همایش فرصتی است تا با ظرفیت های موجود در سینما آگاه شویم و بتوانیم با استفاده از فناوری های نوین داستان های موجود در ادبیات غنی ایران را با سینمای خود مرور کنیم. به اعتقادمن مدرسه ملی سینمای ایران با برگزاری نخستین همایش بین المللی «سینما در عصر دیجیتال» کار بزرگی کرد و امیدوارم دستاوردهای خوبی در آینده به همراه داشته باشد.آینده سینمای ایران را باید وسیع تر از آنچه در حال حاضر موجود است، دید چراکه باید عادت و شرایط رقابت در میدان دیجیتال را خوب بیاموزیم.
پس از پایان صحبت های منوچهر شاهسواری، نیکولاس رامبز نویسنده و نظریه پرداز سینما به عنوان نخستین سخنران با صحبت درباره مبحثی با عنوان «رمان های تجربی و سینمای دیجیتال، واکاوی یک ارتباط» در نخستین همایش بین المللی سخنرانی کرد و پس از آن مونیکا مانگانلی طراح صحنه و متخصص جلوه های ویژه نیز با موضوع «روابط مبتنی بر تجربه و مهارت بین سینما و هنرهای دیگر در عصر دیجیتال» صحبت کرد.
محمد مهدی حیدریان رئیس سازمان سینمایی، علیرضا رضاداد مشاورعالی سازمان سینمایی، منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما، محمود اربابی معاون توسعه فناوری و مطالعات سینمایی، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، حبیب ایل بیگی قائم مقام بنیاد سینمایی فارابی، مهدی یزدانی مدیرعامل رسانه های تصویری، علیرضا قاسم خان مدیرعامل موزه سینما، شهاب اسفندیاری، مرتضی رزاق کریمی، هارون یشایایی، اکبرعالمی،هوشنگ گلمکانی، حسن زاهدی و برخی از چهره های دانشگاهی از میهمانان حاضر در همایش بین المللی «سینما درعصر دیجیتال» بودند.