به گزارش سوره سینما، یکی از وجوه تمایز جشنواره فیلم فجر با دیگر جشنوارههای سینمایی امکان انتخاب یک فیلم از سوی علاقهمندانی است که به تماشای فیلمهای حاضر در جشنواره مینشینند.
سیمرغ بهترین فیلم از نگاه مردم همواره یکی از مهمترین جوایز جشنواره به شمار میآید و رقابت و هیجانی را در ایام برگزاری این رویداد سینمایی ایجاد میکند.
علی آشتیانیپور رییس ستاد جمعآوری آرای مردمی جشنواره فیلم فجر در گفتوگو با ستاد خبری جشنواره درباره جزییات جمع آوری آرا توضیح داد.
شکل دقیق جمعآوری آرای مردمی
علی آشتیانی پور درباره شکل دقیق جمعآوری آرای مردمی جشنواره فیلم فجر، گفت: «اطلاع رسانی در مورد شیوه رایدهی از طریق تیزرها و آنونسهایی که در سینماها پخش میشود صورت میگیرد، تماشاگران که به سالنها وارد میشوند از شیوه رای دادن تا حدی که تیزرها گویاست مطلع میشوند و میتوانند با کدهایی که روی بلیتها درج شده است به فیلم مربوطه در هر سانس رای دهند، زمان رای دادن نیز تا دو ساعت پس از پایان نمایش هر فیلم است.»
او ادامه داد: «طبیعتا این آرا در نرمافزاری که طراحی و کارشناسی شده است وارد میشود و در نهایت نتیجه آن با در نظر گرفتن باقی آماری که هر شب به صورت مکانیزه جمعآوری شده، اعلام میشود.»
چگونگی تقسیمبندی عادلانه سانسهای نمایش
رییس ستاد آرای مردمی جشنواره فیلم فجر درباره مسئله تقسیمبندی عادلانه سانسهای نمایش هر فیلم در جشنواره فجر، توضیح داد: «در هر نمایشی که در جدول اکران مردمی قرار گرفته رای گیری اتفاق میافتد. یعنی افرادی که بلیتها را اینترنتی یا به هر ترتیبی خریداری کردهاند امکان شرکت در رای گیری دارند.»
او ادامه داد: «آنچه مورد ملاحظه ماست یک سهمیه یکسان برای همه سینماهاست یعنی اگر تعداد نمایشها را از ۱۸ تا ۲۴ عدد برای هر فیلم در نظر بگیریم، آنچه برای رای گیری ملاک است وضعیت یکسانی است که تقریبا برای همه فیلمها لحاظ میشود که عبارتند از احتساب جغرافیای سالنها و سانسهای متفاوت و تقریبا در بیشتر از ۹۰ درصد سالنها رای گیری صورت میگیرد.»
علت اعلام آرای مردمی در روز سوم جشنواره
آشتیانی پور درباره علت اعلام آرای مردمی در روز سوم جشنواره، بیان کرد: «آییننامهای در خانه سینما برای این مسئله نوشته شده و مورد توافق همه صاحبان آثار و تهیه کنندگان است و براساس آن مکلف هستیم تا زمانیکه فیلمها به حداقل نمایش درنیامدهاند (حداقل سه روز اول) نمیتوانیم رایگیری را ملاک قرار دهیم زیرا که ارزش واقعی نداشته و ظرفیت همه فیلمها در آن بازه یکسان نبوده است. برای این یکسان بودن شرایط همچنین لازم است فیلمها در روز اول و دوم یا حتی روز سوم به نمایش درآید و اگر در هر شرایطی این اتفاق رخ نمیدهد آن فیلم از گردونه رقابت خارج میشود.»
او با ارائه یک مثال در همین زمینه گفت: «به خاطر داریم در سالهای گذشته دو فیلم روز چهارم به اکران مردمی رسیدند و از رقابت آرای مردمی حذف شدند. رای گیریها از روز اول جشنواره آغاز میشود، اما برای رسیدن به شرایط مناسب برای اعلام آمار تا روز سوم جشنواره صبر میکینم. همچنین امسال فیلمی را داشتیم که در روز اول جشنواره به نمایش درنیامد و برای رسیدن به شرایط برابر سانسهایی برای آن گذاشته شد تا در وضعیت مشابه دیگر آثار قرار بگیرد.»
چگونگی امکان بازگشت فیلمهای حذف شده به رقابت
آشتیانی پور درباره امکان بازگشت فیلمهای حذف شده از فهرست برترین فیلمهای آرای مردمی به رقابت، توضیح داد: «ما همه رایگیریها را هر شب انجام میدهیم و هیچ فیلمی از گردونه رای گیری خارج نمیشود، فقط از روز سوم به بعد هر شب یک فیلم را کم کرده تا به پنج فیلم برسیم که فیلم برگزیده یکی از آنهاست. ولی این امکان همیشه وجود دارد که فیلم حذف شده به رقابت بازگردد زیرا ممکن است در رایگیری رغبتی که مردم به فیلمی نشان میدهند آنقدر تفاوت کند که بتواند جایگاه فیلمها را تغییر دهد، پس طبیعتا امکان پذیر است فیلمی که شب گذشته به عنوان فیلم هفتم از رقابت کنار رفته و ما شش فیلم را اعلام کردیم، امشب آن فیلم هفتم به جای فیلم ششم نشسته و به رقابت بازگردد و فیلم ششم حذف شود.»
او تاکید کرد رایگیری و شمارش آرای همه فیلمها تا پایان جشنواره ادامه دارد و به هیچ عنوان این راگیری و شمارش در مورد فیلمی متوقف نمیشود.
امکان اعلام تعداد آرا وجود دارد یا خیر؟
این سینماگر درباره امکان اعلام تعداد آرای مردمی اخذ شده در جشنواره فیلم فجر، بیان کرد: «باید واقع بینانهتر با این مسئله برخورد کرد، وقتی بخش آرای مردمی جشنواره را با برنامه «نود» که ۸۰ میلیون مخاطب دارد مقایسه میکنند، درست نیست. کل سالنهایی که فیلمها در آن نمایش داده میشوند حداکثر ۲۳، ۲۴ و حداقل ۱۸ سالن است و با احتساب تعادلی که ما رعایت میکنیم حدود ۱۸ تا ۲۰ سالن میشود. برای این تعداد مگر چقدر ظرفیت داریم و چند نفر امکان دیدن فیلمها را دارند؟ طبیعتا مقایسه این جریان با برنامه «نود» درست نیست.»
او افزود: «ظرفیت ما با احتساب تعداد سالنهایی که بیان کردم، معادل ظرفیت صندلیها برای همه فیلمهاست و این ظرفیت برای رای گیری و کدگذاری برای توان فیلمها کفایت میکند.»
آشتیانی پور با تاکید بر اینکه آمادگی اعلام آرا را براساس خواست صاحبان آثار دارد، گفت: «اگر همه صاحبان فیلمها از ما تقاضا کنند و رضایت شان را اعلام کنند حاضر هستیم تعداد آرای همه شبها را به آنها یا عمومی اعلام کنیم. اما این اقدام را توصیه نمیکنیم به دلیل آنکه وضعیت اکران برای فیلمهایی که در انتهای جدول قرار دارند ممکن است سخت شود و تاثیر منفی روانی بر مخاطبان این آثار بگذارد.»
او تاکید کرد: «هر سال گفتهام که این جزو حقوق جمعی صاحبان آثار است و اگر همه صاحبان ۳۳ فیلم تقاضا کنند از شب اول تا فردا شب یا پایان جشنواره، تعداد آرا و جایگاهی که دارند را علنی میکنیم و اگر نخواستند پس از جشنواره صاحبان هر فیلم میتوانند جایگاه خود را از شب اول تا شب آخر بدانند و حتی امکان تماس با رای دهندگان نیز برایشان مهیاست.»
نقش تهیهکنندگان در تغییر نتایج آرای مردمی
او درباره این مسئله که شایع شده است برخی از تهیهکنندگان تماشاگران را به سینما میبرند تا رای مثبت به فیلمشان بدهند، توضیح داد: « این شبهه افکنی ها عادلانه نیست چون ما برای پیشگیری از هر نوع فریب یا آسیبی که از آمار نادرست بخوریم تدابیری را اندیشیدهایم، تمام بلیتهای از هر نوع چه آنها که در اختیار صاحبان آثار قرار گرفته است یا از طریق گیشه خریداری میشود همه کدگذاری شده هستند و ما رای آنها را متوجه می شویم اما برای آنکه عادلانه وعلمی و خالص تر این رای گیری صورت بگیرد، فقط رایهایی را به حساب میآوریم که رایدهندگان بلیتهایشان را از طریق اینترنت پیش خرید کرده بودند و این از مهمترین مزایای سیستم مکانیزه است که رای مردمی خالص شده و رای ناخالص در این اعلامها وجود ندارد.»
آشتیانیپور همچین گفت: «در واقع شفافترین و صادقانهترین آرا برای ما همین آرا هستند و آنها را ملاک قرار میدهیم، اما آرای افرادی که از گیشه بلیت را تهیه کرده و یا از صاحبان آثار بلیت گرفتهاند نیز در اختیار داریم و آنها را نیز با آنکه به حساب نمی آوریم قابل مقایسه است. تا به امروز خوشبختانه نتایج یکی بوده است و آرایی که به شکلهای مختلف ارائه شدهاند با آرایی که در سبد پاک ما قرار گرفته است تقریبا یکسان بوده است. اما ملاک اصلی ما همان سبد ایمن و خالص رای مردم است.»