به گزارش سوره سینما به نقل از روابط عمومی موزه سینما، همزمان با هفته جهانی موزه میزگرد نقش سینما در موزهها با حضورسید احمد محیط طباطبایی، محمدرضا اصلانی، رضا کیانیان و شادمهر راستین به صورت زنده از طریق اینستاگرام رسمی موزه سینمای ایران برگزار و پخش شد.
در ابتدای این میزگرد سید احمد محیط طباطبایی با تبریک هفته جهانی موزه گفت: موزه سینمای ایران جدای از تمام ویژگی هایی که دارد ، روایت گر تاریخ سینمای ایران و یکی از مهمترین بناهای تاریخی تهران است که متعلق به قرن ۱۳ هجری یعنی زمان قاجار است و بسیار با ارزش است.
رئیس کمیته ملی موزه های ایران ( ایکوم) ادامه داد: امروز جایگاه موزه با جایگاه فرهنگ تفاوت چندانی ندارد به همین دلیل موزه ها باید جزء اولویت های زندگی مردم باشد زیرا موزه مفهوم واقعی توسعه یافتگی است و باید جایگاه آن برای مردم مشخص باشد. درواقع می توان گفت امروز موزه ها تا اندازه ای اهمیت دارد که حتی باید در کتاب های درسی نیز آورده شود.
وی با بیان اینکه موزه ها باید برای کودکان اهمیت زیادی قائل باشند، گفت: امروز شاهد هستیم که موزه عروسک در شهرهای دور و نزدیک تشکیل شده است و این امر برگرفته از یک اندیشه است. اهمیت پرداختن موزه ها به کودکان به اندازه ای است که موزه سینمای ایران باید راهنماهایی مخصوص برای بازدیدکنندگان کودک داشته باشد.
محیط طباطبایی همچنین پیشنهاد داد : برای بهره برداری از ظرفیت های مشترک موزه سینمای ایران و ایکوم هر سال در روز اول خردادماه همزمان با هفته جهانی موزه و میراث فرهنگی به موضوع نقش سینما در موزهها اختصاص داده شود.
محمدرضا اصلانی از دیگر مهمانان برنامه نیزگفت: در بحث موزه و موزه داری باید به کودکان توجه ویژه ای داشته باشیم و آنقدر برایشان باورپذیر باشد که صدای اشیاء را بشنوند. برای این منظور اشیا باید داستان داشته باشد تا کودکان و مخاطبان به راحتی با آنها ارتباط برقرار کنند.
وی با بیان اینکه متاسفانه فیلمی نداریم که موضوع آن موزه باشد ، ادامه داد: موزه باید محمل داستان های سینما و اشیاء باشد. در سینمای ما اتاق ها خالی هستند و اشیاء در آن مطرح نیست. فقط بازیگر میبینیم و به اشیاء توجه نداریم درحالیکه زنده کردن اشیا در سینما اهمیت زیادی دارد .
این مستندساز پیشکسوت یادآور شد: سینما باید موزه رفتن را رواج دهد تا مخاطب به آسانی با اشیاء ارتباط برقرار کند. جامعیت سینما امری بینامتنی و به نوعی جهان بینی است و فقط یک امر تصویری و سرگرم کننده نیست. موزه ها تمام تاریخ را در خود جمع آوری و به روز می کنند.
اصلانی با بیان اینکه موزه سینما را می توان سینما دانست ، خاطرنشان کرد: امروز می توانیم یک فیلم از سال ۱۹۰۰ را ببینیم به همین دلیل می توان فیلم ها را امری موزه ای تلقی کنیم. درواقع سینما به مثابه یک موزه محسوب می شوند و موزه با سینما از حالت سکون به حرکت درمی آید.
رضا کیانیان بازیگر سینمای ایران نیز که در میزگرد نقش سینما در موزه ها حضور داشت، گفت: نکته ای که بارها درباره آن با تهیه کننده ها صحبت کردم اینکه فیلم ها را در روستاها نمایش دهند کاری که در دهه های ۳۰ و ۴۰ انجام می شده است. امروز دانشجویان زیادی در حوزه سینما و نمایش فارغ التحصیل شدند و بیکار هستند، وزارتخانه ها با بودجه تبلیغاتی که در اختیار دارند می تواند یک پروژکتور بخرند و به کمک این دانشجویان فیلم ها را در شهرهای دورافتاده و روستاها نمایش دهند.
وی با بیان اینکه کودکان را باید با موزه ها آشنا کنیم، ادامه داد: کارشناسانی از موزه ها با یک پروژکتور به مهدکودک ها و یا مدارس ابتدایی بروند و آنها را با موزه و مفاهیم مرتبط با آن آشنا کنند. خوب است تا کارشناسان موزه اشیاء موزه ای را به شکل قصه برای کودکان روایت کنند تا در ذهن آنها نقش ببندد و برای پدر و مادرهایشان تعریف کنند.
بازیگر فیلم «باغ فردوس ساعت پنج عصر» با اشاره به اهمیت موزه سینما گفت: یادم می آید از هالیوود مهمانانی به ایران آمده بودند و از موزه سینمای ایران بازدید کردند و زمانیکه متوجه جوایز بین المللی سینمای ایران و تجهیزات فیلمبرداری شدند که در موزه نگهداری می شود، تصورشان نسبت به سینمای ایران عوض شد تا آنجا که وقتی سینماگران و بازیگران ایرانی به کشورشان سفر کردند آنها را با بازیگران خودشان هم عرض می دیدند و ما این امر را مدیون موزه سینمای ایران هستیم.
کیانیان بیان داشت: موزه برای ما مانند شناسنامه است زیرا گذشته را به حال و حال را به آینده می سپارد. یکی از وظایف مهم موزه سینمای ایران این است که شناسنامه را زنده نگه دارد و به آن زندگی ببخشد. سالهاست در جهان موزه ها از حالت نگهداری اشیا خارج و زنده شده اند.
وی با بیان اینکه سینما همواره خود را به روز می کند به همین دلیل بهترین رسانه است، افزود: موزه هم باید به همین شکل پیشگام باشد و نشانه ای باشد تا ما را به سمت آینده ببرد. در ماه های گذشته فیلم های زیادی درباره کرونا دیدیم و این سوال پیش می آید که مگر این بیماری قبلا وجود داشته که این فیلم ها درباره اش ساخته شده و پاسخ این است که سینما پیشگو است.
بازیگر «روبان قرمز» تاکید کرد: باید موزه ها را زنده نگه داریم و رفتن به موزه ها را تبدیل به یکی از ضرورت های زندگی روزمره کنیم.
شادمهرراستین نیز از دیگر مهمانان برنامه با بیان اینکه حضور سینماگران در موزه ها باید بیشتر شود، گفت: اگر سینماگرها رفت و آمد بیشتری در موزه ها داشته باشند این امر به آنها در بخش های مختلف فیلمسازی همچون طراحی صحنه و لباس کمک می کند.
وی با بیان اینکه باید ارتباطاتمان را با موزه ها بیشتر کنیم ادامه داد: موزه و سینما ابزاری هستند که انسان به وسیله آنها خود را در تاریخ بازنگری می کند.
در این برنامه سید احمد محیط طباطبایی از موزه سینمای ایران به دلیل فعالیت مستمر در فضای مجاازی تقدیر کرد و گفت: در زمان تعطیلی موزه ها تعدادی از آنها به حیات خود ادامه دادند و از فضای مجازی بهره زیادی بردند و یکی از موزه هایی که فعالیت زیادی داشت موزه سینمای ایران بود، به نمایندگی از کمیته ملی موزه های ایران ( ایکوم) تقدیرنامه ای به موزه سینمای ایران اهداء می کنیم.
در پایان مراسم تقدیرنامه ایکوم به مهران عباسی انارکی مدیرعامل موزه سینمای ایران اهداء شد.