یک مستندساز برونمرزی شرایط کار در مناطق بحران زده را بسیار سخت و مرتبط با اعتقادات شخصی مستندسازان دانست.
محسن اسلامزاده مستند ساز، که در زمینه فیلمسازی در مناطق برون مرزی و بحران زده فعالیت زیادی دارد، درباره تفاوتهای اینگونه مستند با دیگر تولیدات مستند، به سوره سینما گفت: مستندسازی برونمرزی خصوصا در مناطق بحران زده به لحاظ شرایط تولیدی قابل قیاس با تولیدات داخلی نیست. وقتی که فیلمساز بر مبنای سوژه خود در داخل کشور فیلمی را تولید میکند، تقریبا بیشتر شرایط تولید با برنامهریزی و هماهنگی پیشبینی شده جلو میرود. اما در خارج از کشور هیچ چیز قابل پیش بینی نیست. خصوصا در مناطقی مانند سوریه، لیبی، افغانستان، پاکستان و… که موقعیت با ثباتی را ندارند، به تعبیری فیلمسازی در آنجا به مثابه پاگذاشتن در دهن اژدهها است.
کارگردان مستند «اسرار زندان ابوسلیم» ادامه داد: درجه امنیت در چنین شرایطی برای گروه فیلمسازی گاهی به زیر صفر میآید. اما خوشبختانه در سالهای اخیر طیفی از مستندسازان دغدغمند با قبول کامل شرایط اینگونه فیلمسازی، سعی در ثبت وقایع روز و تحولات جهان اسلام را دارند. در شرایط کنونی که امپراطور تبلیغاتی غرب در تلاش است برای کلیت جهان تاریخ سازی دست ساز کند، مستندسازان مسلمان با جهانبینی اعتقادی خود سعی در روایت واقعی از موقعیتهای بحران را دارند. ثبت این واقعیتها دور از اعمال نظرهای سیاسی می توانند در شناخت حقانیت تاثیرگذار باشد.
کارگردان فیلم مستند «پیمانهای پنهان» با موضوع بحران سوریه، افزود: شهدایی مانند هادی باغبانی و اسماعیل حیدری که به تازگی در همین راه شهید شدند ثابت کردند این فیلمسازان دنباله رو خط شهید آوینی و تفکر روایت فتحی هستند. فیلمسازی در شرایط کنونی سوریه و رفتن در دل بحران واقعا دل و اعتقاد میخواهد. وقتی که مستندساز در چنین شرایطی باید جانش را کف دستش بگیرد و برای احقاق حق مظلومی ثبت واقعیت کند بسیار ارزشمند و قابل تحسین است.
وی در پایان گفت: چندی پیش با تعدادی از هنرمندان و فیلمسازان خدمت مقام معظم رهبری بودیم و ایشان فیلمسازی در جهت ارزشهای انقلاب اسلامی و احیای تفکرات امام راحل با هدف ایجاد وحدت میان مسلمانان را جهاد دانستند.