سوره سینما

پایگاه خبری-تحلیلی سینمای ایران و جهان

sourehcinema
تاریخ انتشار:۱۵ آذر ۱۳۹۹ در ۱۰:۰۰ ق.ظ چاپ مطلب
در هشتاد‌وپنجمین قسمت از برنامه «هفت» عنوان شد:

جشنواره فیلم فجر را می‌توان با بیست درصد ظرفیت سالن‌ها برگزار کرد/ واکنش هنرمندان به ترور شهید فخری‌زاده

Haft-85

هشتاد‌وپنجمین قسمت از برنامه سینمایی «هفت» با حضور هاشم میرزاخانی، محسن برمهانی، سیدعلیرضا گلپایگانی و محسن رضاپور روی آنتن شبکه سه رفت.

به گزارش سوره سینما به نقل از روابط عمومی برنامه، هشتاد‌وپنجمین قسمت از برنامه سینمایی «هفت» باحضور هاشم میرزاخانی (مدیر عامل موسسه تصویر شهر)، محسن برمهانی (کارشناس سینما)، سیدعلیرضا گلپایگانی (کارشناس انیمیشن)، محسن رضاپور (کارگردان انیمیشن «خورده شده»)، کارشناسان رسانه و منتقدان روی آنتن شبکه سه سیما رفت.

جشنواره فیلم فجر را می‌توان با بیست درصد ظرفیت سالن‌ها برگزار کرد

در اولین میز گرد این هفته برنامه «هفت» ، هاشم‌میرزاخانی و محسن برمهانی به گفتگو درباره وضعیت جشنواره ها در دوران کرونا پرداختند.

هاشم میرزاخانی در ابتدا گفت‌: طیف بچه های هنری بیشترین آسیب را در بحران کرونا دیده اند. آن ها اولین لبیک گویان مبارزه با کرونا شدند و کنار عزیزان کادر درمانی بیشترین ایثار را کردند. اما با کرونا یک بوم و دو هوا برخورد شده است. اگر بیماری وجود دارد آیا فقط در مراکز فرهنگی ویروس باعث انتقال می شود. وقتی نمی دانیم کی قرار است این بیماری از بین خواهد رفت و با توجه به اینکه سینما یکی از محرک های شادابی مردم است به نظر می رسد که حتما باید فکری به حال سینما کرد. حوزه اکران پنج هزار نفر حقوق بگیر دارند و این پنج هزار خانواده دچار مشکل شده اند. در این بین جشنواره موتور محرکی برای فیلمسازان و مردم است و باید برای آن تدبیری اندیشید.

Haft-85 (4)

وی در ادامه افزود : در این میان ما باید راهکار خودمان را پیدا کنیم. کل جمعیت سینما رو کشور دو میلیون نفر بودند. این یعنی اوضاع سینما خوب نبوده و الان خیلی بدتر شده. اگر فکری نکنیم این صنعت کاملا خواهد مرد و شوکی هم برای احیای آن کارساز نخواهد بود. در جشنواره فجر با بیست درصد سالن های بزرگ می توان جشنواره را برگزار کرد. آثار داوری شود و اختتامیه کوچکی هم داشته باشد. فجر به نوعی سال تحویل سینمای ایران است.

محسن برمهانی در ادامه افزود: دو فرضیه برای پسا کرونا وجود دارد. اول این که به سرعت به فضای گذشته باز خواهیم گشت زیرا مشتاقان منتظر این اتفاق اند. فرضیه دوم هم این است که شاید سینمای دچار تجربه ای شود که دیگر قابل بازگشت نخواهد بود و سبد مصرف سینما تغییر کند.

Haft-85 (1)

شرایط فعلی جشنواره ها و سینما ها را دچار مشکل کرده و نوعی ابهام و بلاتکلیفی به وجود آمده است. همه منتظر اتمام این نا به سامانی هستند. صنعت سینما در ماه مارس امسال دو میلیارد دلار زیان دیده است. در ژانویه ۷۰ سالن سینما تعطیل شده اند. آینده جشنواره ها و بازارهای فیلم هنوز مشخص نیست. برلین نام نویسی را آغاز کرده اما معلوم نیست چه موقعی قرار است برگزار کند. کن هم کاخ جشنواره خود را در اختیار بی خانمان ها گذاشته اند. جشنواره هایی کنسل کردند. برخی دیگر کوچک تر برگزار کردند. بعضی ها با اکران آنلاین و حضوری برگزار کردند. بعضی ها هم برگزار کردند و وقتی با عدم استقبال رو به رو شدند جشنواره را در نسخه کوچک تر برگزار کردند. موج قوی هم وجود دارد که می گوید لزومی ندارد برای جشنواره پولی خرج شود و هزینه های آن برای مبارزه با کرونا سرمایه گذاری شود. بسیاری از جشنواره ها کنسل شدند و شاید هیچ وقت دیگر برگزار نشوند.

واکنش هنرمندان به ترور شهید فخری‌زاده

پژمان کریمی مجری و کارشناس میز رسانه در ابتدای صحبت های میز رسانه گفت: در هفته گذشته یکی از دانشمندان ایران ترور شد و اهالی سینما به این رویداد واکنش درخوری نشان دادند و سینما گران نشان دادند که از مردم جدا نیستند و خیلی خوب به اتفاقات جامعه واکنش نشان می دهند.

امیر حسین مکاریانی در این باره افزود: این خبر جزو برترین اخبار جهان بود. واکنش ها هم همان طور که انتظار می رفت بالا بود. بیانیه «تویی که نمی شناختمت» هم نشان دهنده این موضوع بود. سال هاست که عنوان می شود ما سینمای سیاسی نداریم. تک نگاری‌هایی در سینمای سیاسی داریم اما جریان نبوده. دلایل مختلفی ممکن است وجود داشته باشد.

هادی فیروزمندی نظر خود را درباره واکنش هنرمندان این گونه بیان کرد: به نظر من مطلع ابتدایی بیانیه حرف مهمی دارد. ما چقدر شهید را می‌شناختیم که بتوان انتظار داشت هنرمندان او را بشناسند و برای او کار بسازند. این بیانیه ها نشان می دهد هنرمندان زنده اند و این جای قدردانی و امیدواری دارد.

Haft-85 (2)

وی در ادامه افزود : خبر مهم دیگر هفته گذشته خبر برگزاری جشنواره فیلم فجر است. حیات سینما به اکران وابسته است. در ده ماهه سینما تعطیل بوده اما جشنواره ها برگزار شده اند. تولید فیلم اما وجود دارد. سوال این است که سینما در روزهای عادی باید تعطیل باشند اما به جشنواره که می رسیم می خواهیم آن را برگزار کنیم. من نمی گویم که جشنواره برگزار شود یا نه. من فکر می کنم باید با یک منطق کلی سینمای ایران را مدیریت کنیم. فیلم های جشنواره پارسال چه سرنوشتی داشتند که حالا قصد برگزاری جدید را داریم؟ چه تدبیری برای این موضوع وجود دارد. اقتصاد سینما در گرو نمایش فیلم هاست و باید برای اکران فکر کرد.

امیر حسین مکاریانی درباره برگزاری جشنواره فجر گفت: وقتی اصل چرخه سینما که اکران فیلم ها است دچار مشکل است طبیعتا جشنواره هم تحت تاثیر خواهد بود. هنوز صحبتی در مورد جزئیات جشنواره نشده اما سوال های زیادی وجود دارد. زمان برگزار در فصل سرماست و هشدارهایی برای پیک بعدی بیماری وجود دارد. تولید آثار سینمایی شاید به اندازه نباشد. خبرهای امیدوار کننده ای وجود دارد. شاید بتوان جشنواره فجر را به تعویق انداخت.

برخلاف اسم ساده فیلم، انیمیشن «خورده شده» پیچیده است

میز انیمیشن این هفته به بحث و بررسی درباره پویانمایی «خورده شده» سپری شد.

سیدعلیرضا گلپایگانی درباره این پویانمایی گفت: بر خلاف اسم ساده این فیلم، فیلم پیچیده ای است و مفهوم خاصی دارد. این فیلم یکی از فیلم های موفق انیمیشن کوتاه در عرصه های جهانی است و در جشنواره های زیادی پذیرفته شده است و حتی منتخب هم بوده است. کار برای کودکان هم جذاب بوده است هر چند که مفهوم کودکانی نداشته است. حتی نکته جالب این است که فیلم از موسیقی کلاسیک استفاده مرده که کاملا با فیلم هماهنگ است. که خود این بسیار جالب است.

در این فیلم کار انگار ساده است. برخی حتی فکر کردند کار کاملا دیجیتالی است. این فیلم یک کار جمعی است. عده ای فکر می کنند اهالی انیمیشن منزوی هستند و این کار را گروهی نمی دانند اما انیمیشن به شدت کار درگیر کار گروهی است.

Haft-85 (3)

محسن رضاپور در ادامه افزود: اسم اولیه فیلم «خورده شده» بود و قرار نبود اسم فیلم این باشد. بعضی می گفتند اسم فیلم را اوروبروس بگذار. اوروبوروس همان شخصیتی است که در انتهای فیلم حضور دارد. اما من دوست داشتم فیلم ساده باشد و برای مخاطب این سوال پیش نیاید که اوروبوروس چیست. این فیلم نگاه من به جهان است. قصه البته در این دنیا دیگر است اما منطق آن مثل دنیای ماست. علت این حضورها استفاده از المان هایی است که جهانی است. فیلم انگار بی زمان و مکان است و این باعث اقبال در خارج از کشور بوده. سیستم فیلم اینگونه ایت که همه چیز داخل یک چیز دیگر است. حتی درخت هم شبیه بلالی است که در آن بلالی وجود دارد. علت استقبال کودکان از این کار موزیکال بودن ان است هرچند که شاید مفهوم آن را نفهمند.

عوامل کار همه تخصص استاپ موشن بود و همسر من تخصص عروسکسازی بود. عوامل کار را خیلی تمیز درآوردند که در اولین اکران فکر می کردند کار تری دی است. حتی من ناچار شدم در کار لک بیاندازم که معلوم شود تری دی نیست. ما برای همین کار یک استودیو ساختیم که تخصصی استاپ موشن کار کند. البته فضای مناسبی نداریم. کار برای ما واقعا سخت است و ما در رقابت با دیگر کشور ها واقعا در یک جنگ نا برابر بودیم.

گفتنی است؛ میز نقد این هفته برنامه «هفت» با حضور مسعود فراستی، ناصر هاشم‌زاده و شاهین شجری‌کهن به نقد و بررسی فیلم سینمایی «تنت» (Tenet) ساخته کریستوفر نولان پرداخت.