سوره سینما

پایگاه خبری-تحلیلی سینمای ایران و جهان

sourehcinema
تاریخ انتشار:۲۵ فروردین ۱۴۰۰ در ۳:۲۳ ب.ظ چاپ مطلب

مجموعه مستند «شاید دوباره» روی آنتن می‌رود/ بررسی طلاق و آسیب‌های ناشی از آن

shayad-dobare

مجموعه مستند «شاید دوباره» یکی از تولیدات جدید شبکه مستندسیما با موضوع طلاق و آسیب‌های ناشی از آن است چهارشنبه‌ها ساعت ۲۱ از این شبکه روی آنتن می‌رود.

به گزارش سوره سینما به نقل از روابط عمومی شبکه مستند، محمدرضا کریمی‌راد، تهیه‌کننده این مجموعه مستند با اشاره به ایده ساخت مجموعه مستند «شاید دوباره» گفت: ایده ساخت این مستند برای اولین بار در شبکه مستند مطرح و از من درخواست شد با توجه به آمارهای روزافزون طلاق مستندی در این زمینه بسازم. با گفت‌وگوهایی که با مشاورین خانواده داشتیم به این نتیجه رسیدیم که اگر بخواهیم در مورد معضل طلاق، وضعیت فعلی آن، آمارها و … مستند بسازیم، کمکی به حل مسئله نکرده و اثرگذاری زیادی بر کاهش آمار طلاق در کشور نخواهد داشت. احساس کردیم که لازم است یک گام عقب‌تر بیاییم و سراغ زوج‌هایی برویم که دچار بحران شده و در آستانه طلاق هستند، اما همچنان امید به ادامه زندگی مشترک‌شان دارند. در حقیقت سراغ کسانی برویم که دنبال راه‌حل قابل اعتماد هستند.

وی افزود: پزوهش های ما نشان داد که در جامعه ما مراجعه به مشاوره خیلی مورد توجه نیست، خیلی‌ها تمایلی به این کار ندارند و حتی بعضی‌ها از وجود چنین افرادی بی‌خبرند. علاوه بر این، خیلی از زوجین مهارت‌های ده‌گانه زندگی مانند خوب گوش کردن، کنترل خشم، قدرت حل مسئله و … را به درستی نیاموخته‌اند و همین موضوع سبب شده است که در زندگی مشترک دچار مشکلات جدی شوند. برهمین اساس، در ساخت این مجموعه همه این نکات را مدنظر قرار دادیم.

این مستندساز گفت: در این مجموعه مستند، ضمن شناسایی دلایل عمده طلاق، راهکارهایی نظیر آموزش مهارت زندگی، کمک از مشاور و … را به صورت مطالعه موردی بر روی زوجین مورد بررسی قرار دادیم.

وی در تشریح روند تولید این مجموعه مستند گفت: این مجموعه ۷ قسمتی است و در آن، اتفاقات پیرامونی سه زوج که در آستانه جدایی بودند را دنبال می‌کنیم. در قسمت پایانی، پس از گذشت یک سال از تصویربرداری، دوباره سراغ همان زوج‌ها رفتیم تا ببینیم که وضعیت امروز زندگی‌شان چگونه شده است؟ آیا مصالحه کردند و به زندگی مشترک برگشتند یا طلاق گرفتند؟ اتفاقاتی که در این قسمت می‌بینیم بسیار جالب و هیجان‌انگیز است.

کریمی‌راد درباره چالش‌های ساخت مجموعه مستند «شاید دوباره» گفت: باید از آقای غفوری، مدیر پیشین شبکه مستند تشکر کنم که نسبت به ساخت این مجموعه صبر و حوصله به خرج دادند و در کنار آن از آقای یزدی تشکر کنم که به حمایت‌های قبلی ادامه دادند و اجازه دادند که این مجموعه ساخته شود، چرا که واقعا توقع نداشتیم این کار این قدر زمان ببرد. وقتی وارد کار شدیم، چالش‌های زیادی پیش‌روی ما قرار داشت که حل کردن آنها زمانبر بود.

وی افزود: بزرگترین چالش ما این بود که چه کسی حاضر می‌شود که جلوی دوربین بیاید و بی‌پرده درباره مشکلات زندگی شخصی خود صحبت کند؟ خیلی شجاعت می‌خواهد که یک مرد یا زن بیاید و به مشکلات زندگی مشترک خود اعتراف کند. بنابراین کار گروه مستندسازی برای راضی کردن زوج‌ها که جلوی دوربین بیایند و درباره مشکلات‌شان صحبت کنند، بسیار سخت و پیچیده بود. برای مثال، ورود دوربین به جلسه مشاوره که جلسه‌ای بسیار خصوصی است، کاری نشدنی به نظر می‌رسید اما خوشبختانه با تعامل دوطرفه، موفق به این کار شدیم.

این تهیه کننده گفت: چالش دیگری که داشتیم این بود که ما وارد مرحله ای می‌شدیم که قابل پیش‌بینی نبود. دقت کنید که شما وارد زندگی می‌شوید که در فراز و فرود است و حتی ممکن است در میانه راه کسی جا بزند و بگوید «دیگر نمی‌خواهم به جلسات مشاوره ادامه بدهم.» کمااینکه این اتفاق رخ داد و موجب شد وقفه‌ای در تولید مستند داشته باشیم. همچنین ما در طرح مسئله محدودیت زیادی داشتیم و معتقد بودیم که همه اتفاقات و حرف‌ها نباید جلوی دوربین بیان شود. ممکن بود حضور دائمی ما در جلسات مشاوره باعث ایجاد مشکلاتی برای آنان شود و اعتمادشان از دست برود، پس باید کاری می‌کردیم که دوربین به چشم نیاید و راحت صحبت کنند.

تهیه‌کننده مستند «شاید دوباره» درباره سرنوشت سه زوجی که در این فیلم به نمایش درآمده‌اند، گفت: خوشبختانه دو زوج به دنبال جلسات مشاوره به وضعیت بسیار مثبتی برگشتند، اما یک زوج هم‌چنان بلاتکلیف هستند. البته باید بگویم که از ابتدا قصد نداشتیم که به نتیجه خاصی برسیم بلکه هدفمان این بود نشان بدهیم حضور در جلسات مشاوره و کسب مهارت‌های زندگی چه قدر موثر بوده و تا چه اندازه می‌تواند به حل مشکلات زوجین کمک کند.

کریمی‌راد با اشاره به اینکه جای چنین مستندهایی در تلویزیون خالی است، گفت: معمولا در توصیف معضلات اجتماعی در رسانه ملی، برنامه‌ای گفت‌وگو محور ترتیب داده شده و چند کارشناس درباره آن موضوع صحبت می‌کنند، آمار می‌دهند و … چنین برنامه‌ای راهکار دقیق به مردم نمی‌دهد. این موضوع در حالی است که اگر خواستار رفع این مشکل به صورت ریشه‌ای هستید باید راهکار دقیق بدهید. برای مثال در این مجموعه مستند، زوجین به سوالاتی پاسخ می‌دهند که در بطن آن، عدم یادگیری مهارت‌های زندگی خودش را نشان می‌دهد.

وی افزود: ساخت چنین مستندی تجربه آغازین برای تلویزیون محسوب می‌شود. به دلیل مشکلاتی که امروزه گریبانگیر خانواده‌ها است، ادامه تولید چنین مستندهایی می‌تواند تاثیرگذار و پرمخاطب باشد. به نظرم بازخوردهای مستند «شاید دوباره» می‌تواند تصویر دقیق‌تری در تصمیم‌گیری برای حمایت از این کارها به دست بدهد.

«شاید دوباره» در شبکه مستند تولید شده و از عوامل ساخت این  مجموعه مستند می توان به سیدمحمدصادق جعفری، محمدصادق بکتاشیان و زهرا نبی‌پور کارگردانان و زهره زبرجدیان، زینب معصومی‌تبار، هما قدیمی و فرجاد شیخ الاسلامی کارشناسان حاضر در این مجموعه مستند اشاره کرد.

این مجموعه چهارشنبه ها ساعت ۲۱ پخش می شود و بازپخش آن روز بعد ساعت ۱۰ خواهد بود .