به گزارش سوره سینما، نشست خبری سیزدهمین جشنواره بینالمللی فیلم ۱۰۰ صبح دوشنبه؛ ۲ آبان ۱۴۰۱ در ساختمان سازمان سینمایی حوزه هنری و با حضور حمیدرضا جعفریان؛ رییس شورای سیاستگذاری جشنواره و یوسف منصوری؛ دبیر جشنواره سیزدهم فیلم ۱۰۰ برگزار شد.
در ابتدای این نشست حمیدرضا جعفریان؛ رییس شورای سیاستگذاری این دوره از جشنواره و رییس سازمان سینمایی سوره حوزه هنری گفت: در سازمان سینمایی سوره نزدیک به دو سال که فعالیت جدید شروع شده و ما همیشه در این فعالیتها سه محور کلی را مدنظر داشتهایم؛ شکل دادن به جریان تولید اعم از فیلم سینمایی، مستند، انیمیشن و کوتاه جزو اهداف ما بود و فکر میکنم جریان تولید خوبی شکل گرفته است.
*رکن سوم ماموریت جشنواره رشد و استعدادیابی است
وی ادامه داد: در کنار جریان تولید ما تلاش کردیم جریان توزیع و نمایش را با کمک سینماها و فضاهای مختلف تبلیغاتی داشته باشیم. رکن سوم ماموریت ما رشد و استعدادیابی بود و میخواستیم زودتر این موضوع را عملیاتی کنیم اما این کارها بلندمدت است و نمیتوانیم سریع انتظار نتیجهدهی داشته باشیم. سال گذشته به این فکر کردیم که داشتههای ما چیست تا مبتنی بر آن رشد و استعدادیابی را رقم بزنیم، یکی از جذابترین روشهای استعدادیابی، ساز و کار جشنوارهای است، از آنجایی که یکی از مهمترین فعالیتهای ما جشنواره ۱۰۰ ثانیهای بوده، سعی کردیم بر همین مدار پیش برویم. بنابراین در شش ماهه ابتدایی سال تلاش کردیم سیاستهای کلی را پیگیری کنیم تا همه چیز حساب شده باشد.
جعفریان درخصوص هدفگذاریهای جشنواره عنوان کرد: یکی از هدفگذاریهای ما این بود که در این دوره فراخوان عمیقتری داشته باشیم و فیلمسازان و مخاطبان متوجه شوند جشنواره چه انتظاری دارد. مجموع بحثهای ما در شورای سیاستگذاری باعث شد به جمعبندی برسیم. محور اصلی جشنواره هم همیشه استعدادیابی بوده به طوری که برخی از فیلمسازانی که آثارشان در دورههای گذشته در این جشنواره به طور جدی دیده شده است، حالا فیلمسازان بزرگی شدهاند.
وی ادامه داد: مسأله دیگری که در این دوره مدنظر قرار دادیم، فضای مجازی است. چراکه فضای مجازی امکانی برای دیده شدن آثار است ضمن اینکه جشنواره میتواند با این روند و تکنولوژی همراه شود پس فیلمسازانی که آثارشان در اینجا دیده میشود در کنار اکران سینمایی و تلویزیونی در فضای مجازی هم دیده میشوند.
*یک جشنواره کنشمند خواهیم داشت
در ادامه این نشست یوسف منصوری؛ دبیر این دوره از جشنواره بیان کرد: متاسفانه به دلیل کرونا و فضایی که پیش آمد چهار سال در برگزاری این رویداد وقفه پیش آمد، اما رکنی که همیشه مهم بوده و هست، تیم خیلی خوبی است که باعث میشود بچههای جوان نسبت به آن حس خوبی داشته باشند. رکن مهم دیگر بچههایی هستند که آثارشان را به جشنواره ارسال میکنند آنها هدفمند برای جشنواره فیلم تولید میکنند اگر اسامی را پیگیری میکنیم افرادی را میبینیم که حالا اسمهای بزرگی دارند این جشنواره امکان دیده شدن گسترده را برای جوانان فراهم میکند.
وی افزود: معمولاً جشنواره فیلم ۱۰۰، سه بخش داشته است که امسال هم آنها را داریم. ما در این دوره تلاش کردیم تمام تصمیمات خوب دوره گذشته را حفظ و کاری کنیم که جشنواره یک جشنواره کنشمند باشد و به داوری و ارسال آثار بسنده نکند. از سوی دیگر تلاش میکنیم ارتباطی با هنرمندان و هنرجویان داشته باشیم.
منصوری توضیح داد: یکی از برنامههایی که در این دوره داریم برگزاری کلاسهای مدون در شهرستانهای مختلف است، برای این بخش در نظر داریم از اساتید معتبر و مختلف در کارگاهها استفاده کنیم و تلاش میکنیم قدم به قدم با علاقهمندان همراه شویم. در تهران هم سینماتک مخصوص جشنواره را خواهیم داشت تا بچهها به صورت مداوم با اساتید در قالب کلاس و… ارتباط داشته باشند.
*«ایران عزیز» شعار جشنواره سیزدهم
منصوری با اشاره به شعار جشنواره دوره سیزدهم گفت: ما در این دوره شعار «ایران عزیز» را داریم و در بخش داخلی با این شعار فعالیت خواهیم کرد. هدف ما این است که بچهها فیلمهایی خلق کنند که حال همه ما خوب شود اگر هم به سمت سینمای اجتماعی میروند آثارشان هدفمند و با راهحل باشد در بخش بینالملل هم رویکرد سینمای اخلاق را داریم که امسال بچهها به انتخاب خود میتوانند در این دو شرکت کنند. این را هم باید بگویم همیشه سوءتفاهمی میشود مبنی بر اینکه فیلمها باید حتماً صد ثانیه باشند اما فیلمها میتوانند تا صد ثانیه باشند.
وی همچنین با اشاره به بخشهای مختلف جشنواره اظهار کرد: ما بخشی به نام «کودک و نوجوان» داریم که آثار این بخش باید برای کودکان و نوجوانان باشد نه درباره آنها. کسانی که در این بخش شرکت میکنند علاوه بر داوری در همین بخش در بخش ملی و بینالمللی هم داوری میشوند.
منصوری اظهار کرد: اگر کسی از مخاطبان جشنواره ۱۰۰ خارج از محورهای اعلامی خودش چیزی تولید کند از سوی ما مورد استقبال قرار میگیرد اما محورهای ما اخلاق، نوع دوستی و… است.
دبیر این رویداد با اشاره به جوایز توضیح داد: در بخش مسابقه ملی به اثر برتر در هر بخش مستند، داستانی و انیمیشن ۶۰ میلیون تومان، به نفرات دوم این بخشها چهل و نفرات سوم سی میلیون تومان جایزه خواهیم داد در بخش بینالملل به نفرات اول بخش مستند، داستانی و پویانمایی ۲ هزار یورو میدهیم، یعنی گرچه در بخش ملی به نفرات اول و سوم گونههای مختلف سینمایی جایزه میدهیم اما در بخش بینالملل جایزه به یک نفر در هر بخش تعلق میگیرد، یک جایزه ویژه دبیر هم داریم که به ارزش پنجاه میلیون تومان است. این را هم باید بگویم آثار در شهرستانها هم اکران خواهند شد.
*رونمایی از پوستر سیزدهمین جشنواره فیلم ۱۰۰
محمد روحالامین پس از رونمایی از پوستر جشنواره سیزدهم فیلم ۱۰۰ که طراحی پوستر را برعهده داشته و مدیر هنری جشنواره نیز هست، گفت: معمولاً درباره کارهایم صحبت نمیکنم چون هم کلامش را ندارم و هم به نظرم اثر خودش باید حرف بزند. من به عنوان کسی که در معرض یک سفارش طراحی پوستر قرار میگیرم پیش از هرچیزی باید به نگاه مخاطبان و فعالان این عرصه فکر کنم البته تجربههای متعددی در جشنوارهها داشتم ولی به اینجا به عنوان یک جشنواره مینیمال توجه کردم این موضوع یک دستور کار به هنرمند میدهد تا به شکل آوانگارد به اقلام گرافیکی نگاه کند. از سوی دیگر در اثنای طراحی این پوستر نمیتوانستیم از کلمه صد عبور کنیم چون این کلمه بیش از هرچیزی خودنمایی میکرد و من هم سعی کردم به آن توجه کنم.
در ادامه جعفریان درباره دوسالانه بودن جشنواره بیان کرد: ما در تدارک سالانه کردن جشنواره نیستیم و تلاش میکنیم روال مستمر جشنواره حفظ شود. ما در سازمان سینمایی سوره مرکز تولیدات فیلم کوتاه داریم که یک مسیر تولیدی خاص خود را دارد، در مراکز استانی حوزه هنری هم ارتباطاتی وجود دارد که بچهها میتوانند به دفاتر هنرهای تصویری مراجعه و طرحهای خود را ارائه کنند.
وی ادامه داد: جنس تولیدات فیلم صد ثانیهای حمایت ویژهای نمیخواهد و اصل همان ایده خلاقانه است اما میتوانیم روی فیلم بعدی فیلمسازان برگزیده سرمایهگذاری کنیم.
منصوری هم در پاسخ به پرسشی درباره سفارشی بودن آثار این جشنواره عنوان کرد: خیلی از فیلمهای بزرگ تاریخ سینما به سفارش جایی ساخته شدهاند حتی پنتاگون سفارش ساخت فیلم میدهد اما لزوماً به آن معنا نیست که اثری که به سفارش ساخته میشود، عاری از هنر است حتی میتوانیم درباره خیلی از آثار بزرگان سینمای ایران هم صحبت کنیم که آنها هم سفارشی ساخته شدهاند اما ما برای حضور در این جشنواره سفارش ندادهایم ما فقط موضوع پیشنهادتی را در فراخوان آوردهایم و اگر کسی خارج از این محورها هم اثری ارسال کند، استقبال میکنیم. پس دست هیچکس برای فیلمسازی بسته نشده است.