به گزارش سوره سینما، نشست رسانهای فیلم سینمایی «تابستان همان سال» به عنوان دومین نشست در دومین روز از جشنواره برگزار شد.
در این نشست محمود کلاری؛ کارگردان، علی اوجی؛ تهیهکننده، سمیرا حسنپور، فریبا نادری، رایان سرلک، رونیکا بهرامزاده بازیگران، کوهیار کلاری؛ مدیر فیلمبرداری، کامیاب امینعشایری؛ طراح صحنه حضور داشتند.
در ابتدای این نشست، علی اوجی؛ تهیهکننده این فیلم گفت: همیشه زحمت ما روی دوش اهالی رسانه است و از شما تشکر میکنم. امیدوارم فیلم را دوست داشته باشید.
وی درباره دلیل همکاری و همراهی چنین فیلمی توضیح داد: من در سینمای تجاری رشد کردم اما سلیقه من را به این سمت سوق داد. من یک کاراکتر بازیگر دارم که گاهی خودش را فدای یک شخصیت دیگر میکند تا چنین فیلمی بسازد. گاهی برای اینکه پول چنین پروژهای را مهیا کنم حتی در یک رئالیتی شوها بازی کردهام.
اوجی ادامه داد: هر لحظه حضور کنار آقای کلاری برای تمام گروه مانند یک کلاس درس بود. هر فریم این فیلم حساب شده است و ایشان با وسواس دیالوگها را جلو برود. این را هم بگویم که آقای کلاری کارگردان و فیلمبردار دو شخصیت متفاوت و هر دو بینظیر هستند.
سپس محمود کلاری؛ کارگردان فیلم عنوان کرد: من قبلاً به نوعی آن طرف صحنه بودم و روزگاری عکاس بودم و در نشریات کار میکردم و اکنون این طرف صحنه هستم. در همین ابتدای برنامه از شما بابت صدای بد پخش فیلم در سالن عذرخواهی میکنم. امروز روز دوم جشنواره است و امیدوارم مجریان برگزاری جشنواره نظمی به این نمایشها دهند تا فیلمها درستتر دیده شوند. دقیقه ۲۰ فیلم هنوز افراد در سالن رفت و آمد میکردند.
وی ادامه داد: این همه در جشنوارههای مختلف در جهان شرکت کردهایم و من تاکنون چنین چیزی ندیدهام و افراد پس از پخش فیلم دیگر حق ندارند وارد سالن شوند.
کلاری افزود: اگر افراد نریشن اول فیلم را نشوند، متوجه داستان نمیشوند. واقعیت امر این است که من سعی کردم در این فیلم قصهگو باشم؛ دقیقاً مانند مادربزرگ خودم و سعی کردم ۹۰ دقیقه برای مخاطبان قصه تعریف کنم زیرا در سینمای ما اکنون قصهگویی رنگ باخته است. و درنهایت باز از شما عذرخواهی میکنم البته شاید عذرخواهی وظیفه و کار من نباشد.
وی درباره ساخت تکپردگی و خاطرهمحور بودن فیلم و ریتم کند آن توضیح داد: هیچ تدبیری برای ریتم کند یا تند فیلم نداشتیم. براساس تجربه ۴ دههای در ارتباط با افرادی که با آنها در ارتباط بودم و از هر کدام آموختهام، فکر کردم که در ارتباط با موضوع باید فیلم بسازی و ریتم تند و کند به برداشت مخاطب روز بستگی دارد. این را از من بشنوید که دستکاری در این مقوله به فیلم ضربه میزند. فیلمی که فطرت کندی دارد، هیچگونه تند نمیشود و فیلم با مضمون و محتوای هر سکانس ریتم میگیرد. درنهایت به نظرم فیلم ریتم متناسب با خودش را دارد.
محمود کلاری درباره خراب شدن خانه مادری در پایان این فیلم توضیح: داریم میبینیم که بافت قدیمی شهر در حال خراب شدن است و جای خود را به یک معماری بیهویت میدهد. من متولد و بزرگ شده تهران هستم و ریشه خانوادگی من به شمال تهران باز میگردد. نیما یوشیج با پدربزرگ من همشهری بودند و شعری از نیما درونمایه اصلی فیلم من بود.
وی افزود: الفت و مناسبات و آن جنس از روابط دیگر به شکل قابلتوجهی رنگ باخته است و درسها و روابط این فیلم جهانی را تصویر میکند که به سالیان رشد نسل ما برمیگردد.
سمیرا حسنپور طی صحبتهایی بیان کرد: دوست دارم در ابتدا این را عرض کنم که من آدم خوششانسی هستم زیرا اولین بار در سینما مقابل دوربین آقای کلاری رفتم، جایزهام را در جایی گرفتم که ایشان داور بودند و اکنون هم توانستم در فیلم ایشان بازی کنم.
وی ادامه داد: در این فیلم من نقش مادر عطا را داشتم. این فیلم در دهه گذشته بود. نقش «آتی» در این فیلم در دوری شوهرش زندگی میکرد و ایفای نقش این شخصیت درونگرا باعث شد که از باقی نقشهایم جدا شوم.
فریبا نادری نیز گفت: زمان فیلم در گذشته است اما نمونههای امروزی چنین شخصیتی اکنون هم وجود دارند. زنانی که وضعیت مالی بهتری نسبت به دیگر افراد خانواده دارند و درعین مهربانی ویژگیهای دیگری هم دارند. شخصیت این فیلم بلد نیست که راحت حرف بزند و عقدههای دوران کودکی کم کم در وجودش ریشه دوانده است.
وی افزود: آقای کلاری یکی از بزرگمردان تاریخ سینمای ایران هستند و از هر لحظه این فیلم لذت بردم.
رایان سرلک؛ بازیگر خردسال این فیلم گفت: به همه حاضران سلام عرض میکنم. برای من افتخار بزرگی بود که در فیلم آقای کلاری بازی کنم.
به من خیلی خوش گذشت و از ایشان بسیار یاد گرفتم. همچنین خوشحالم که کنار بازیگران این فیلم بازی کردم.
وی درباره سختترین سکانس خود در این فیلم گفت: تابستان همان سال در زمستان همان سال ضبط شد و در سرمای زمستان باید لباس تابستانی میپوشیدیم و سختترین سکانس برای من سکانسی بود که در بازارچه همه با شال و کلاه و کاپشن بودند و من با لباس تابستانی! و البته سکانس حوض که من داخل آن رفتم نیز سخت بود.
رونیکا بهرامزاده دیگر بازیگر خردسال گفت: سلام میکنم به همه عزیزانی که در سالن حضور دارند. به آقای کلاری و آقای اوجی و عوامل پشت صحنه و تمام بازیگران خسته نباشید میگویم. از آقای کلاری تشکر میکنم که به من اعتماد کردند. امیدوارم از بازی من راضی باشند و مردم هم «مصی» قصه را دوست داشته باشند.
کوهیار کلاری؛ مدیر فیلمبرداری این فیلم بیان کرد: اکنون در سینما فیلمبرداران خوبی داریم. من این شانس را داشتم که ۲۲ سال با آقای کلاری کار میکنم اما جایگاه مدیر فیلمبردار بودن این فیلم خیلی متفاوت بود. خیلی شانس بزرگی است که کنار کارگردانی کار کنید که خودش خدای فیلمبرداری است و زیباترین تصاویر سینمای ایران را ثبت کرده است.
کامیاب امینعشایری؛ طراح صحنه فیلم گفت: من به عنوان طراح صحنه با آقای کلاری در پوزیشن فیلمبردار چند فیلم کار کردیم و در این فیلم شرایط فرق داشت. کار کردن با آقای کلاری اینگونه است که خودشان مسلط به مسئله هستند و کار کردن با ایشان برای طراح مانند یک کلاس درس است. واقعیت امر این است که اگر کم و کاستی بوده قطعاً از سمت من بوده است.
حمید نجفی راد؛ تدوینگر فیلم عنوان کرد: برای من افتخار عجیبی بود که توسط آقای کلاری انتخاب شوم و همیشه آرزو داشتم که با کارگردانان بزرگ کار کنم.
وی ادامه داد: همه ارکان فیلم از کارگردانی، صدا و… همه چیز فکر شده بوده است. ما درباره همه جزئیات فیلم صحبت میکردیم تا چالشهای زندگی این خانواده درست روایت شود و مخاطب با کلیت داستان درگیر شود. آقای کلاری با وسواس نریشن ابتدایی را نوشتند تا مخاطب به درستی در قصه فیلم هدایت شود و اگر دوستان احساس کردند ریتم فیلم کند است، یک بار دیگر فیلم را در یک سالن خوب تماشا کنید. متأسفانه فیلمها در این سالن ذبح میشوند.
این تدوینگر افزود: ما ۲ ماه و نیم با حضور آقای کلاری این فیلم را تدوین کردیم. ما با آقای کلاری زندگی کردیم تا زندگی این فیلم درست از آب دربیاید.
محمود کلاری در پایان گفت: من خیلی در این فیلم خوششانس بودم و افرادی که کنار من حضور داشتند با تمام وجودشان کار کردند و همه داشتههایشان را گذاشتند تا این فیلم شکل بگیرد. ما در این فیلم یک خانه را به طور کامل ساختیم زیرا به دلایل مختلف در لوکیشنهای دیگر امکان کار نداشتیم. قرار بود ما اواخر تابستان فیلم را شروع کنیم اما به دلیل مشکلاتی که پیش آمد مجبور شدیم در زمستان فیلمبرداری کنیم. در طول فیلم هم عاشق این دو بازیگر کوچک شدم که همه شرایط و سختیها را در طول فیلمبرداری تحمل کردند.