به گزارش سوره سینما، آیین افتتاحیه چهل و سومین جشنواره فیلم فجر شامگاه پنجشنبه ۱۱ بهمنماه در تالار وحدت برگزار شد.
فرزاد حسنی مجری این برنامه ضمن خوشامد به همه حاضران از منوچهر شاهسواری دبیر این دوره از جشنواره دعوت کرد تا برای بیان سخنان خود روی صحنه بیاید.
صحبتهای دبیر جشنواره
منوچهر شاهسواری در ابتدای صحبتهای خود گفت: هر موقع به لحظاتی میرسیم که قرار است راهی را آغاز کنیم، جز این که به دلهایمان مراجعه کنیم و دعای سفر بخوانیم و آرزوی سلامتی کنیم، چه چیز دیگری میتوانیم انجام دهیم؟ شما دوستان و عزیزان من هستید که در این مراسم حضور یافتهاید. اهل هنر و فرهنگ هستید، پس به این واژه همه به نحوی باور داریم و به آن عمل میکنیم رنج و سرمستی. رنج میکشیم و سرمست می شویم و سرمست می شویم و رنج میکشیم. اینجا در تهران هستیم، تالاری که هم به وحدت شهره است و هم مزین به نام رودکی. امشب برای من عزیز است نه به دلیل این که دبیر جشنواره هستم.
شاهسواری افزود: عزیزانی در این مجلس حاضر هستند و به من رخصت دادند؛ از آقای رضاداد و طباطبایینژاد عزیز یا دیگرانی که غایب هستند. در مجلس افتتاحیه چهل و سومین جشنواره فیلم فجر باشیم و بزرگداشت سیروس الوند را بگیریم از آن سرمستی هاست که باید برای آن هل هله کنیم. امشب قدردان همه چهره سازیهایی هستیم که رضا بابک برای ما ساخت و چهره اصیل خود را برای ما به یادگار گذاشت و دیگری یکی از سلاطین دوبله منوچهر والی زاده که به دلیل شرایط جسمانی امشب امکان حضور نداشت اما ما به وظیفه خود عمل میکنیم.
دبیر جشنواره فجر بیان کرد: وارد روزگار تغییر شده ایم. دوستی به من گفت چهره های شاخص سینمای ایران کجا هستند؟ ما امیدواریم روزی برسد که چهره های شاخص فرصت داشته باشند تا حضور پیدا کنند و امیدواریم این جشنواره فرصتی باشد برای جوانانی که تجربه رنج و سرمستی را آغاز میکنند. به همه شما این رنج و سرمستی مبارک و چشم بد از تک تک شما دور باد.
صحبتهای رئیس سازمان سینمایی
در ادامه رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی مطرح کرد: به جشن و ضیافت خودتان خوش آمدید و درود می فرستم به روح شهدای وطن و امام عزیز. سینما مخیل است و مخیل؛ سینما خیالات را به نظم در می آورد و از آن میان حکایت هایی خلق میکند که روایتگر احوالات نیک و بد ما است. سینما راوی بخشی از تاریخ و شکل دهنده حافظه جمعی است و به تاریخ و زبان و فکر جان می بخشد. گرچه سینما در جهان و به طبع آن در ایران عمری طولانی ندارد اما عالمی که در آن متولد شده و زبانی که با آن سخن می گوید و روایتگری میکند در نزد متفکران و ادیبان از دیرباز شناخته شده است.
در ادامه فریدزاده به بیان حکایتی از مولانا پرداخت.
تجلیل از سیروس الوند
پس از سخنرانی رئیس سازمان سینمایی و همزمان با شب میلاد سیروس الوند کلیپی از او پخش شد و فریدون جیرانی، جواد طوسی و ماهور الوند برای مراسم تجلیل از او به روی صحنه آمدند.
فریدون جیرانی در ابتدا گفت: من و سیروس الوند همنسل هستیم. او خیلی زود نوشتن را آغاز کرد. سیروس الوند جزو نسل دوم فیلمسازهایی است که پلی میان سینمای روشنفکری و تجاری ایجاد کردند. او در جریان فیلمسازی خود به مدیریت فرهنگی وقت هم کمک کرد و با فیلمهایی که ساخت در دل بحران سینمای ایران، بهعنوان کارگردانی پیشرو عمل کرد. الوند چهار دهه فیلمسازی کرد اما متاسفانه در دهه ۹۰ موفق به ساخت فیلم نشد.
سپس جواد طوسی بیان کرد: میخواهم به شهر و محله اعتبار بدهم و بگویم وقتی اسم «امامزاده یحیی» میآید، نسل ما به یاد مدرسهای میافتد که عیسی الوند، پدر سیروس الوند در آن مشغول بهکار بود. عیسی الوند در آن مدرسه فرهنگسازی میکرد و باعث ایجاد تعلقخاطری در همنسلان من به ری و آن محله شد. حتی فیلم «گوزنها» که نقطه استناد تاریخ به حساب میآید نیز از آن مدرسه و عیسی الوند بهره گرفته است. سیروس الوند در چنین خانوادهای رشد کرد. سیروس الوند کارش را در سینما با نقدنویسی و دنیای مطبوعات آغاز کرد. نقدی که او بر فیلم «قیصر» نوشته است بینظیر است و هنوز هم میشود به آن اتکا کرد. فیلمهای سیروس الوند کانون گرم خانواده را هدف میگیرد و با مخاطب همدل میشود. فیلمسازی مثل سیروس الوند نباید در نقطه انزوا قرار بگیرد و مدیران باید برای این افراد مسیر بهتری تعریف کنند.
ماهور الوند گفت: افتخار میکنم که دختر سیروس الوند هستم.
منوچهر شاهسواری نیز به روی صحنه آمد و از همسر سیروس الوند تشکر کرد و گفت: باید از همسر سیروس الوند تشکر کرد که در تمام این سالها همراه مسیر او بوده است.
سیروس الوند پس از دریافت لوح تقدیر خود گفت: از این که مراسم بزرگداشت من در زمانی برگزار میشود که هنوز زندهام، بسیار خوشحال هستم. از همه شما سپاسگزارم.
برگزیدگان بخش مسابقه تبلیغات
در ادامه این آیین افتتاحیه برگزیدگان بخش مسابقه تبلیغات سینمای ایران معرفی شدند.
بهزاد خورشیدی، شهابالدین عادل، کامران قدکچیان و محمد فوقانی برای اهدای جوایز روی صحنه آمدند.
در ادامه سیمرغ بلورین بهترین آنونس به قدیر حمزه امامچای برای فیلم «روشن» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین پوستر نیز به محمد روحالامین برای فیلم «در آغوش درخت» رسید.
و درنهایت سیمرغ بلورین بهترین مجموعه عکس به حسن شجاعی کنی برای فیلم «برف آخر» اهدا شد.
در بخش دیگر این مراسم معین شریف خواننده لبنانی چند قطعه را برای حاضران در سالن خواند.
تجلیل از رضا بابک
تجلیل رضا بابک دیگر برنامه این مراسم بود که با حضور مرضیه برومند، محمدرضا شریفینیا و منوچهر شاهسواری برگزار شد.
مرضیه برومند بیان کرد: رضا بابک دوست عزیز من است و از دوران کودکی با هم بزرگ شدهایم. ما از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با هم نمایش را شروع کردیم و سالهای قبل از انقلاب من بیشتر برای او بازی کردم و پس از انقلاب نوبت به او رسید که برای من بازی کند. رضا بابک به گردن تمام کارهای کودک در تئاتر، سینما و تلویزیون حق دارد. امیدوارم سالهای سال سایه تو بر سر سینمای ایران باشد.
محمدرضا شریفی نیا نیز گفت: همیشه به داوران توصیه کردم که نقشهای کوتاه را بیشتر ببینند و دوست داشتم این اتفاق برای بازیگرانی که نقش های کوتاه در سینما بازی میکنند بیفتد. امشب چراغ اول را روشن میکنم. او در فیلم به رنگ ارغوان بسیار کوتاه حضور داشت اما جایزهای در حد اسکار باید به او داد که دستمان به آن نمی رسد اما سیمرغ را می توان داد و خودم به شخصه قالیچه ای تمام ابریشم را تقدیم او میکنم.
رضا بابک مطرح کرد: از همه شما عزیزان تشکر میکنم. کلیپ پخش شد و تکه هایی از کارهایم دیده شد، دیگر نمی خواهم وقت شما را بگیرم اما یادی از پدر و مادر و همسرم میکنم که از دست رفتند. او یگانه بود. امیدوارم همیشه سرمست باشید.
صحبتهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این مراسم طی سخنانی بیان کرد: قصد تسریع و صحبت ندارم و تنها دو تشکر کوتاه دارم. تشکر اول از دوستانم در دبیرخانه جشنواره فجر است. دوستان از مهرماه در سازمان سینمایی مستقر شدند و آقای شاهسواری از آبان ماه در فرصتی اندک به این جمع پیوست. قرار بود گامی به پیش برداریم به تعبیر ابوسعید ابوالخیر گامی به پیش در کم کردن فاصلهها و با هم بودن و برداشتن فاصلهها در دور از هم بودن است. به نظر میرسد دوستان توفیق یافتند در این راه و امشب نمونه آن است. امید داریم این گامها ادامه پیدا کند تا جشنواره فجر آینده و جشنوارههای فجر پسین.
صالحی ادامه داد: تشکر دوم از سینماست که بخش مهمی از خاطرات خوب ما را ساخته و پرداخته است و امروز در نهاد خودآگاه ما بخشهای زرینی از این سینما نهفته است و بخشی از اعتلا و عزت ایران و نام آوری ایران از این سینماست. سپاس از همه کسانی که در این مسیر کوشیدند و در پایان یاد امام(ره)، شهیدان و فجر افرین ایران را گرامی میدارم.
تجلیل از منوچهر والیزاده در غیاب این هنرمند
در پایان مراسم با توجه به غیبت منوچهر والیزاده به دلیل کسالت، کلیپ مصاحبه با او برای تجلیل از این هنرمند دوبله پخش شد.