امین حیایی تاکید کرد ترجیح میدهد در سال آینده فعالیتهای صنفی را جدیتر دنبال کند.
سوره سینما- محیا رضایی: امین حیایی ستاره سینمای ایران در دهه ۷۰ و ۸۰ این روزها و در سینما شاید رقابت را به بازیگرهای جوان واگذار کرده باشد، اما هنوز شیرینی و ملاحت یک ستاره محبوب را دارد. حیایی از آن دست بازیگرهایی است که مقابل دوربین صمیمی و راحت است و شیطنتی ویژه دارد. او این روزها مشغول بازی در مجموعه «آمین» است. با او در حاشیه این مجموعه و در یک روز زمستانی درباره بازیگری، تعلق خاطر به خانه سینما و انتخابهایش صحبت کردیم.
حیایی در رابطه با تازهترین فعالیت های خود به سوره سینما گفت: این روزها در پروژه «آمین» به کارگردانی بهرنگ توفیقی نقش بردیا را بازی میکنم. به خاطر برخی صحنههای اکشن که مدتی پیش در باشگاه سوارکاری جلوی دوربین رفت دو بار کتفم آسیب دید به همین خاطر چهار روز مجبور به استراحت شدم. اگر چه برای این صحنهها از بدلکار استفاده شد، اما بخشی از تصاویر با چهره بود و مجبور شدم خودم بازی کنم. ابتدا نسخه اصلی فیلمنامه زامیاد سعدوندیان در اختیارم قرار گرفت، اگر چه تا الان چندبار به واسطه نظر کارگردان و بازیگران روتوش شد، اما موضوع را بسیار دوست داشتم.
وی افزود: در پروسه قبلی منوچهر هادی کارگردانی گروه را به عهده داشت و اتفاقهای خوبی برای مجموعه افتاد. بعد از آن با بهرنگ توفیقی پیش رفتیم او سعی دارد جنس کار را همانگونه که از ابتدا آغاز شد، حفظ کند و با هوشمندی پلانها را طوری میگیرد که کار یکدست بیرون بیاید. در واقع سخت ترین بخش را به عهده دارد. همه عوامل در این گروه نهایت تلاششان را میکنند از جمله محسن ملکی گریمور و دوست دوران سربازی من که روی صورت من و سایر دوستان بسیار وقت می گذارد. امیدوارم نتیجه زحمات همه در تدوین و مراحل پس از تولید و در پایان نمایش این سریال به بار بنشیند.
حیایی در رابطه با کیفیت تولیدات سینمایی گفت: تعداد فیلمنامههای خوب کم شده است. این روزها اکثر فیلمنامه ها به سمت ایده های خاص رفتند و نمیتوانند توجه مخاطب عام را جلب کنند. این نگاه برای سینما لازم است اما به شرطی که سینمای بدنه و اقتصادی از بین نرود و فیلم ها قدرت ماندن در کف فروش را داشته باشند. با این نگاه تازه امیدوارم به سمتی نرویم که فیلمسازیمان هم متوقف شود. همانطور که در دوره ای خانه سینما داشت از بین می رفت و تقریبا یک سال است که دوستان سعی دارند به روزهای اوج بازگردند. در این مدت هنرمندان زیادی جذب تلویزیون شدند.
بازیگر فیلم «قلادههای طلا» گفت: نه اینکه تلویزیون بد باشد اتفاقا این رسانه، مدیوم خوبی است که به خاطر بالابودن تعداد مخاطب برای هنرمندان فرصت خوبی است که دیده شوند ولی در شرایطی که همه چیز حرفه ای پیش برود. وقتی عوامل غیر حرفه ای وارد سینما می شوند فقط از گروه انرژی میگیرند و بیشتر باعث بی انگیزگی بازیگران و دیگر عوامل می شوند. به همین خاطر علی رغم هزینه های صرف شده کار آنطور که باید نتیجه نمیدهد. ما به دنبال کار و عوامل حرفه ای هستیم هر بازیگری دوست دارد با فیلمنامه جذاب، نقش های درست و کارگردان خوب کار کند تا توانایی هایش در راه درستی صرف شود. اما هر تغییر و تحولی که در سینما حتی در تلویزیون رخ میدهد جز فامیل بازی نتیجه دیگری ندارد.
بازیگر «مهمان مامان» در بخش دیگری از صحبتهایش درباره روابط پشت پرده در سینما افزود: کسانی که بواسطه لابی و ارتباط به این حرفه می آیند واقعا اشتباه می کنند. یک هنرمند سختی میکشد تا خودش را در موقعیتی ثبت کند. او خاک صحنه می خورد و پله پله پیش میرود اما همزمان با تلاش و ریاضت او افرادی با پارتی و زرنگبازی از راه میرسند، بدون اینکه علاقه و خلاقیت داشته باشند میخواهند مسیر را دور بزنند و چون پول آنچنانی هم طلب نمیکنند حق کسانی که زحمت کشیدهاند را به راحتی میخورند. اینها باید بدانند خانواده بزرگ سینما قبول شان نمیکند و حضورشان جز تیشه به ریشه سینما زدن نتیجه دیگری ندارد. تهیهکنندهها نباید زیربار حضور این افراد بروند.
حیایی گفت: باید فیلمنامه برای کارگردان ناموس باشد و هر کس از راه میرسد در خلق فیلمنامه دخیل شود تا راحت طلبها حساب کار دستشان بیاید. فیلمساز باید به تک تک عوامل گروهش اهمیت بدهد و همه اینها باید در سایه تصمیم درست مدیریتی اتفاق بیفتد. امیدوارم با تغییراتی که در خانه سینما شاهد هستیم اتفاقات خوبی برای خانواده سینما شکل بگیرد. من سالها پیش عملکرد این خانه را نقد میکردم، انتقاد همیشه بد نیست و باعث خودسازی و کمال میشود. وقتی مردم ما و قعالیتمان را نقد میکنند، در جهت اصلاح خود قدم بر میداریم. در زمینه خانه سینما ما جزو شاهدان ماجرا هستیم نه مدعی و صاحب نظر.
بازیگر فیلم سینمایی «زن زیادی» افزود: آن دوره خانه سینما به هر شکل و شیوه که بود نتیجهاش را گرفت، خوشبختانه شرایطی پیش نمیآمد که آنجا بروم. تا الان به خاطر مشغله کاری نتوانستم در برنامه هایشان شرکت کنم، اما میخواهم وقتم را آزادتر کنم و بعد از این بیشتر فعالیت صنفی داشته باشم تا هر کمکی که از دستم برمیآید در تعامل با سایر دوستان انجام دهم. هنر سینما همیشه مهجور بوده و هنرمندان بیش از مسئولان که در دورهای به نابودی قدم برداشته بودند به فکر نجات آن هستند. سینما مقولهای است که همیشه ارتباط خوبی با مردم داشته و من این هنر را با صفهای طویل مردم در انتظار فیلمها میشناسم.
حیایی گفت: سینمای موفق آن روزها هم گیشه خوب داشت، هم مفهوم درست به مخاطب منتقل میکرد. دلم میخواهد مردم باز هم سینما را در اولویتشان بگذارند و جلوی سینماها صف بکشند تا ما هم با انگیزه و رغبت بیشتری کار کنیم، نه اینکه منتظر شوند فیلمها را در خانه تماشا کنند.