سوره سینما

پایگاه خبری-تحلیلی سینمای ایران و جهان

sourehcinema
تاریخ انتشار:۱ مهر ۱۳۹۱ در ۱۱:۱۳ ب.ظ چاپ مطلب
حمزه‌زاده:

مشکل امروز سینما واگذاری امور به صنوف بی‌صلاحیت است

مشكل امروز سینما واگذاری امور به صنوف بی‌صلاحیت است

معاون هنری حوزه هنری با اشاره به مشکلات موجود بر سر اکران تعدادی از تولیدات سینمای ایران تاکید کرد این نهاد با سینماگری مشکل ندارد.

معاون هنری حوزه هنری با اشاره به مشکلات موجود بر سر اکران تعدادی از تولیدات سینمای ایران تاکید کرد این نهاد با سینماگری مشکل ندارد.

سوره سینما: محمد حمزه‌زاده معاون رئیس حوزه هنری شامگاه جمعه سی و یکم شهریورماه در برنامه زنده «هفت» از طریق تماس تلفنی مباحثی را درباره سیاست گذاری‌های حوزه هنری و برخی حاشیه‌های به وجود آمده درباره اکران بعضی فیلم‌ها توضیح  داد.

وی ابتدای گفت: به نظر می رسد امروز کسی در این مورد شک ندارد که اتاق فرمان ماشین سینمای ایران در اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. توأم با این اختیار، مسولیت اداره سینما و عواقب تصمیمات و نتایج فرامین اتاق فرمان نیز به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برمی گردد. کما این که افتخارات این سینما نیز در کارنامه مسولین رسمی سینمای کشور ثبت می شود.

حمزه زاده ادامه داد:اینجانب عقیده دارم که مشکلات امروز سینمای ایران و سینماگران ایران، مولود واگذاری برخی وظایف اصلی ارشاد به اشخاص یا صنوفی است که نه صلاحیت این امر را داشته اند و نه عقلانیت لازم در آنها و اعمال و رفتار و تصمیماتشان اعمال می شود.

معاون هنری حوزه هنری افزود: از نگاه حوزه هنری، رفتار شورای موسوم به صنفی که وظایفی فراتر از توانایی ها و ظرفیت هایش را عهده دار شده است، در ماه های اخیر، رفتاری هیجان زده و دور از منطق بوده است. چه آن جا که حوزه هنری را به خاطر استفاده از حق قانونی اش مستحق تنبیه و تمسخر دانست و ماه ها وضعیت اکران سینمای ایران را به هم ریخت، چه آن جا که با تفاهم ارشاد و حوزه هنری که به نوعی پذیرش رسمی و بی کم و کاست خواسته های حوزه هنری بود، بدون این که دستاوردی نصیبش شود، به شادی پرداخت و از لزوم همدلی سخن گفت، چه الان که با اعتراض چند سینماگر که اعتراضشان در اصل به سیاستها و رفتار همین آقایان است، فرصت را غنیمت شمرده و به قول خودش به هیجان آمده و کل سینمای ایران را به قیام علیه حوزه هنری دعوت می کند. بدون این که به ظرفیت و جایگاه و اندازه خودش در سینمای ایران توجه کرده باشد.

وی گفت: حوزه هنری بارها اعلام کرده که کلیت سینمای ایران را نجیب، محترم و سرمایه سرشار ملی می داند و از این سرمایه ملی دفاع می کند و قدر آن را می شناسد. مخالفت حوزه هنری با چند فیلم ساخته شده در سالهای اخیر که یکجا امسال قرار است اکران شوند، مخالفت با سینماگران دست اندر کار این فیلم ها نیست. چرا که ممکن است پروژه بعدی این هنرمندان مورد حمایت حوزه هم قرار گیرد. مخالفت حوزه هنری مبتنی بر یک مطالعه علمی در خصوص جهت گیری ها و گفتمانی است که در مسیر غالب شدن بر سینمای ایران است و اگر به آن توجه نشود، تاک و تاک نشان را در سینمای ایران از بین خواهد برد و کل سینما را به خطر خواهد انداخت.

این کارشناس امور فرهنگی افزود: هر چند وظیفه رصد و سامان دهی و نظارت و کنترل از تکالیف اولیه وزارت ارشاد است، اما چه کنیم که فرمان دار، سکان را به غیر اهل سپرده است و خود به تماشا نشسته است.
ادعا می شود که ساحت سینمای اجتماعی و مستقل به خطر افتاده و تهدید شده است. شش فیلمی که بحث آن ها مطرح است، کمترین موضوعات اجتماعی است. نمی خواهیم وارد این موضوع شویم که منظور گویندگان، سینمای کدام اجتماع است و سینمای مستقل را چه تعبیر می کنند، که این وظیفه ناقدان و ناظران و اهل اندیشه ای است که امروز جایشان را در بررسی گفتمان سینمای ایران خالی می بینیم.
حوزه هنری از میان دهها فیلم موجود، چند فیلم را شایسته اکران تشخیص نداده و در چارچوب و رفتاری کاملا حرفه ای، با درک مقتضیات زمان و زمانه، این نظر خودش را به شکل کاملا محرمانه فقط با صاحبان فیلم ها و بخش مسوول در ارشاد در میان گذاشته است.

حمزه زاده در بخش دیگری از سخنانش گفت: اینجانب و همکارانم در بخش سینمایی حوزه هنری، به دلیل شان و احترامی که برای این سینماگران قائلیم، از آن ها دعوت به صحبت کرده ایم و ساعتی و ساعاتی با آنان صحبت کرده ایم. برای نظراتمان مصادیقی از فیلم ها ذکر کردیم. چرا که با شخص این همکاران مشکلی نداریم و آنان هم می گویند که ارشاد آنان را به حوزه ارجاع می دهد. بعضی از همین دوستان، فیلم دیگری دارند که در سینماهای حوزه در سطح سرگروه اکران شده یا می شود. با توجه به اختلاف نظر زیاد موجود در باره کل فیلم، اصلاحیه جزیی و کلی هم پیشنهاد نکرده‌ایم و آرزو کرده‌ایم که ان شاالله در کارهای بعدی شان به شرط رعایت موازین مورد نظر حوزه هنری، مورد حمایت قرار گیرند. در میان بحث هایی که با این دوستان داشتیم، ما سوال کردیم که آیا حاضرید کوچکترین تغییری در فیلمتان بدهید؟ جواب آقایان منفی بود. گفتیم خب. شما که تا این اندازه پای کارتان ایستاده اید، چه طور از ما انتظار دارید از باورها و اعتقاداتمان بگذریم؟

وی ادامه داد: به اعتقاد من، سینمای ایران مسوولین شجاع تری می خواهد که به جای فرافکنی و دادن جواب های سربالا و آدرس های غلط به سینماگران، مسولیت خودشان را بشناسند و قبول کنند و اجازه ندهند که سرمایه های مادی و معنوی سینمای ایران این چنین به خطر بیفتد.

حمزه زاده در بخش دیگری از توضیحاتش گفت: در یک جمع بندی، ما هم قبول داریم که فیلمسازانی که برای مراحل مختلف ساخت اثرشان از بخش مسول مجوز گرفته اند، تقصیری متوجه شان نیست. اما ما هم که از نظر قانونی کاملا از اختیارات خودمان استفاده می کنیم، مقصر نیستیم. پیشنهاد مشخص اینجانب این است که اگر فیلمی به دلیل عدم اکران در سینماهای حوزه خسارتی می بیند، این خسارت را باید بخش خاطی یا خسارت زننده بپردازد.

معاون هنری حوزه هنری در پایان با اشاره به حقوق و وظایف حوزه هنری توضیح داد: ما نه مجوز داده‌ایم و نه نظارت کرده ایم. کما این که در این زمینه هم مسوولین سینمایی نشان داده‌اند که دست و دل بازی دارند و حتی فیلم‌های غیرقابل نمایش و توقیفی را می‌خرند، چه برسد به فیلم‌هایی که موفق به اخذ مجوز ارشاد هم شده‌اند. حوزه هنری پای حرف حقی که گفته، ایستاده و هزینه های آن را هم پرداخته و امیدوار است که با درک متقابل همه دست اندرکاران سینمای ایران، روزهای خوب و روشنی را شاهد باشیم.