سوره سینما

پایگاه خبری-تحلیلی سینمای ایران و جهان

sourehcinema
تاریخ انتشار:۲۶ آذر ۱۳۹۶ در ۱۱:۰۸ ب.ظ چاپ مطلب
اختتامیه یازدهمین جشنواره «سینماحقیقت» برگزار شد ؛

جایزه‌ای که به زلزله‌زدگان کرمانشاه رسید/ دو مستند جوایز را درو کردند

haghighat-ekhtetam1

یازدهمین جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت» در حالی به کار خود پایان داد که دو مستند «زنانی با گوشواره‌های باروتی» و «در جستجوی فریده» توانستند در کسب جوایز بخش‌های متعدد پیشتاز باشند.

به گزارش خبرنگار سوره سینما، مراسم اختتامیه یازدهمین جشنواره «سینماحقیقت» با حضور مستندسازان جوان و پیشکسوت سینمای ایران، جمعی از مسئولان و اهالی رسانه امشب ۲۶ آذر ماه در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد. یکی از نکات قابل توجه این مراسم که پیش از این کمتر شاهدش بودیم پوشش به دو زبان فارسی و انگلیسی بود و اجرای آن را اشکان خطیبی بر عهده داشت.

در همان ابتدا محمدمهدی طباطبایی نژاد دبیر جشنواره بیان کرد: در ۶۰ سالی که از عمر سینمای مستند می گذرد همیشه سعی بر این بوده که مستند آینه فرهنگ و تمدن ایران باشد. سینمای مستند نقطه عطفی است که نگاه بومی و در عین حال جهانی دارد و یکی از اهداف ما افزایش بازار در سطح بین الملل است. البته در تلاشیم با حفظ نگاه بومی و ملی کیفیت آثار را بیش از پیش ارتقا دهیم تا سهم شایسته ای در بازار جهانی به دست آوریم. امسال تبریز پایتخت گردشگری جهان معرفی شد و به این بهانه با نمایش مستندهایی از خطه آذربایجان شرقی بنا داریم از چند فیلمساز فعال در این منطقه تقدیر به عمل آوریم.

یکی از مسایل قابل توجه این مراسم صحبت های ابراهیم حاتمی کیا در بخش نکوداشت مصطفی رزاق کریمی بود. وی با بیان اینکه احترام زیادی برای سینمای مستند قائل بوده و در قبال اهالی این گونه سینمایی سر تعظیم فرود می آورد؛ افزود: مصطفی رزاق کریمی مرد نازنینی است که من او را از گذشته در وین می شناسم و باید بگویم در تولید فیلم سینمایی «از کرخه تا راین» به او مدیون هستم. من به تازگی فیلمی درباره او دیدم و لذت بردم و خوشحالم چنین آثاری ساخته می شود.

haghighat-ekhtetam4

وی ادامه داد: مصطفی همیشه درباره شیمیایی ها فیلم ساخته و با اینکه کارهای ارزشمند بسیاری انجام داده اما هنوز کسی جایگاه واقعی او را نمی شناسد.

در ادامه مصطفی رزاق کریمی در واکنش به این صحبت ها بیان کرد: اگرچه دوستی ما از وین آغاز شد اما اشتراکات فرهنگی عامل اصلی این دوستی را رقم زد. من ۴۱ سال پیش فیلمی با عنوان «بیکاری در تبریز» را تولید کردم و علاوه بر آن کارهای زیادی در قالب پرتره داشتم و یکی از فعالیت هایی که همیشه به آن افتخار می کنم ادای دینم به خانواده امام بود. من آرزو داشتم ایشان را ببینم و این اتفاق زمانیکه در تبعید بودند میسر شد بعد از آن باز هم چنین آرزویی داشتم تا اینکه ساخت فیلمی در این مورد را به من پیشنهاد کردند. درباره ایشان و همسرشان نمیشود فقط در یک فیلم حرف زد و به عقیده من فیلمسازان دیگری هم باید در این عرصه ورود کنند.

رزاق کریمی اظهار کرد: من بزرگ شده آذربایجان هستم و از حضور جوانان با استعداد این منطقه خبر دارم. امیدوارم این آثار در دنیا معرفی شود و همه از این استعدادها بهره ببرند.

haghighat-ekhtetam5

دیگر اتفاق تاثیرگذار این مراسم حضور مادر رضا فرهمند کارگردان مستند «زنی با گوشواره های باروتی» بود که از حضور مادرش که از بیرجند به تهران آمده بود شگفت زده شد. اتفاق برتری که در این مراسم شاهدش بودیم را مدیرعامل موسسه فرهنگی عروج فیلم رقم زد. ولی جایزه نقدی که به فیلمش «بانو قدس ایران» تعلق گرفت را به زلزله زدگان کرمانشاه تقدیم کرد.

در ادامه شرح جوایز و نکوداشت ها را ملاحظه می کنید:

نکوداشت مستندسازان آذربایجان شرقی

در بخش نکوداشت سینمای مستند آذربایجان شرقی، از ۱۹ مستندساز این خطه‌ با اهدای تندیس بلوری جشنواره، لوح تقدیر و سکه بهار آزادی تقدیر بعمل آمد. این هنرمندان عبارت بودند از: محمدحسن دامن‌زن، رحیم مرتضی‌وند، حسین پورستار، میرحسین ثروتمند، محمد احسانی، سیدوحید حسینی‌نامی، علی خیرخواه، مریم امینی قاضی‌جهانی، معصومه محمدپور، علی دلکاری، فرهود بحری‌کرمی، قربانعلی طاهرفر، شهرام علیزاده‌امنیه، محمد محمودی‌اصل، یونس مقدم‌ایوندی، محمدباقر وثوقی، محمد فرزین‌نیا، فرید میرخانی، مجید فتحی

جایزه هنر و تجربه

جوایز داوران گروه هنر و تجربه به این شرح اهدا شد:

لوح تقدیر و مبلغ ۳۰ میلیون ریال به «داود اشرفی» کارگردان «قصه بولوار»

تندیس هنر و تجربه، لوح تقدیر و مبلغ ۵۰ میلیون ریال به آزاده موسوی و کوروش عطائی، کارگردانان «در جستجوی فریده»

جایزه آیفیک

جایزه انجمن صنفی شرکت‌ها و مؤسسات فیلمسازی ایران (آیفیک) شامل پنج سکه بهار آزادی به «مهدی کوهیان» تهیه‌کننده «قاضی و مرگ» اهدا شد.

جایزه شبکه مستند

آقای سلیم غفوری مدیر شبکه مستند سیما، لوح تقدیر و هدیه نقدی ۷۰ میلیون ریالی این شبکه را به «محمدباقر شاهین» کارگردان مستند «ادوارد» اهدا کرد.

جایزه سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران

جوایز هیات داوری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به شرح زیر اهدا شد:

جایزه سوم: لوح تقدیر و مبلغ ۳۰ میلیون ریال به «شهرام میراب‌اقدم» کارگردان وادی خاموشان

جایزه دوم: لوح تقدیر و مبلغ ۴۰ میلیون ریال به «حسن نقاشی» کارگردان وازاریه

جایزه اول: لوح تقدیر و مبلغ ۵۰ میلیون ریال به «مهدی باقری» کارگردان در جستجوی خانه خورشید

تقدیر از سعادتعلی سعیدپور

با اهدای نشان فیروزه سینماحقیقت، لوح تقدیر و پنج سکه بهار آزادی، از «سعادتعلی سعیدپور» مستندساز باتجربه تبریزی تقدیر بعمل آمد.

بخش مسابقه بین‌الملل

هیات داوران بخش مسابقه بین‌الملل شامل جان‌فرانکو رُزی، داریل اِلس، کتایون شهابی، پیمپاکا تویرا و سام کلانتری؛ جوایز بخش مسابقه بین‌الملل جشنواره را به این شرح اعلام و برگزیدگان را مورد تقدیر قرار دادند:

بخش مسابقه کوتاه و نیمه‌بلند:

جایزه ویژه هیات داوران: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۲۰۰۰ دلار به «محمدرضا وطن‌دوست» کارگردان مستند «لوتوس» اهدا شد.

بهترین فیلم مستند کوتاه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۳۰۰۰ دلار به «افسانه سالاری» کارگردان مستند «هیچکستان» از پرتغال و فرانسه اهدا شد.

بهترین فیلم مستند نیمه‌بلند: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۴۰۰۰ دلار به «الخاندرو جی. سالگادو» کارگردان مستند «بولینگو، جنگل عشق» از اسپانیا اهدا شد.

بخش مسابقه ‌بلند:

جایزه ویژه هیات داوران: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۲۰۰۰ دلار به «عزت‌الله پروازه» کارگردان مستند «مادرم ایل من» اهدا شد.

بهترین فیلم مستند ‌بلند: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۵۰۰۰ دلار به «رضا فرهمند» کارگردان مستند «زنانی با گوشواره‌های باروتی» اهدا شد.

haghighat-ekhtetam2

جایزه شهید آوینی:

داوران بخش «جایزه شهید آوینی» سینماحقیقت، ویژه‌ی آثار مستند با موضوع انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و حوزه مقاومت، برگزیدگان این بخش را به شرح ذیل معرفی و مورد تقدیر قرار دادند:

* تقدیر هیات داوران: تندیس شهید آوینی، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۵۰ میلیون ریالی به «سیداحسان عمادی» کارگردان «رزم‌آرا: یک دوسیه مسکوت» اهدا شد.

haghighat-ekhtetam3

* جایزه ویژه هیات داوران: تندیس شهید آوینی، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۸۰ میلیون ریالی به «مصطفی رزاق‌کریمی» کارگردان «بانو قدس ایران» اهدا شد.

* بهترین فیلم مستند کوتاه (کارگردانی): تندیس شهید آوینی، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۱۰۰ میلیون ریالی به «احمد زائری» کارگردان «همشهری جنگ» اهدا شد.

* بهترین فیلم مستند بلند (کارگردانی): تندیس شهید آوینی، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۱۲۰ میلیون ریالی به «رضا فرهمند» کارگردان «زنانی با گوشواره‌های باروتی» تقدیم شد.

* جایزه ویژه دبیر جشنواره: تندیس شهید آوینی، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۸۰ میلیون ریالی به «جمشید بیات‌ترک» کارگردان «دست‌های خالی» اهدا شد.

تقدیر از مصطفی رزاق‌کریمی

با اهدای نشان فیروزه سینماحقیقت، لوح تقدیر و پنج سکه بهار آزادی، از «مصطفی رزاق‌کریمی» مستندساز پیشکسوت تبریزی تقدیر بعمل آمد. وی در این دوره از جشنواره، با سه فیلم «بانو قدس ایران»، «پرواز هدهد» و «خاطراتی برای تمام فصول» شرکت کرده بود.

بخش مسابقه ملی

هیات داوران بخش مسابقه ملی جشنواره، آقایان استاد منوچهر طیاب، محمدعلی فارسی، دکتر رامین حیدری‌فاروقی، علیرضا زرین‌دست، امیر تاجیک، معین کریم‌الدینی و خانم مستانه مهاجر، برگزیدگان این رویداد را به شرح زیر معرفی و مورد تقدیر قرار دادند:

* بهترین نویسنده گفتار متن: تندیس سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۶۰ میلیون ریالی به «میلاد محمدی» نویسنده گفتار متن «عشق شمعدانی‌ها» اهدا شد.

* بهترین صدا: تندیس سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۶۰ میلیون ریالی مشترکاً به کیومرث محمدچناری (صدابردار) و حسن مهدوی (طراحی و ترکیب صدا) مستند «زنانی با گوشواره‌های باروتی» تقدیم شد.

* بهترین فیلمبردار: تندیس سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۶۰ میلیون ریالی به «علی شیلاندری» فیلمبردار «دیدن و بودن» اهدا شد.

* بهترین تدوین: تندیس سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۶۰ میلیون ریالی به «حمید نجفی‌راد» تدوینگر «در جستجوی فریده» اهدا شد.

* بهترین موسیقی: تندیس سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۶۰ میلیون ریالی به «افشین عزیزی» آهنگساز «در جستجوی فریده» تقدیم شد.

* بهترین پژوهشگر: تندیس سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۷۰ میلیون ریالی به «سودابه مجاوری» پژوهشگر «وه انتیوک شاپور» اهدا شد.

* بهترین فیلم مستند کوتاه (کارگردانی): تندیس سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۱۰۰ میلیون ریالی مشترکاً به «فتح‌الله امیری» و «نیما عسگری» کارگردانان «محیط‌بان و پلنگ» تقدیم شد.

haghighat-ekhtetam6

* بهترین فیلم مستند بلند (کارگردانی): تندیس سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۱۲۰ میلیون ریالی به «رضا فرهمند» کارگردان «زنانی با گوشواره‌های باروتی» اهدا شد.

* جایزه ویژه هیات داوران: هیات داوران یازدهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت با تقدیر از کلیه عوامل فیلم مستند «لاوراتوار» جایزه ویژه خود شامل تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۸۰ میلیون ریالی را به نمایندگی از گروه، به آقایان «علی همراز» کارگردان و «محمد کارت» تهیه‌کننده این فیلم مستند اهدا کرد.

haghighat-ekhtetam7

* بهترین فیلم (تهیه‌کننده): تندیس سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۱۴۰ میلیون ریالی به «مؤسسه فرهنگی هنری عروج» تهیه‌کننده «بانو قدس ایران» اهدا شد.

haghighat-ekhtetam9

* جایزه ویژه دبیر جشنواره شامل تندیس سینماحقیقت، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ۱۰۰ میلیون ریالی هم مشترکاً به «آزاده موسوی» و «کوروش عطائی» کارگردانان «در جستجوی فریده» تقدیم شد.

haghighat-ekhtetam8